Uniunea Europeană cere Chinei să respecte autonomia Hong Kong-ului

Uniunea Europenă și-a exprimat „îngrijorarea” în privința legii de securitate a Chinei pentru Hong Kong, a declarat Josep Borrell în urma unei reuniuni video a celor 27 de miniștri de Externe.

China trebuie să respecte autonomia Hong Kong-ului, a transmis Uniunea Europeană, în contextul unei controverse în legătură cu planurile Beijingului de a adopta o lege de Securitate Naţională pentru acest teritoriu, notează Reuters.

"Relația noastră cu China se bazează pe respect reciproc și încredere, dar această decizie creează probleme", a spus Borrell, referindu-se la autonomia Hong Kong-ului, şi continuă: "Autonomia Hong Kong-ului a fost într-adevăr slăbită de această decizie".

Ulterior, guvernele UE au publicat o declarație care reflectă comentariile lui Borrell, spunând că decizia „pune în discuție și voința Chinei de a-și respecta angajamentele internaționale”.

„Acordăm o mare importanţă menţinerii nivelului înalt de autonomie al Hong Kong-ului, în acord cu legea fundamentală şi cu angajamentele internaţionale”, a transmis preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Susţinând un discurs după o videoconferinţă cu premierul japonez Shinzo Abe, el a spus că Uniunea Europeană şi Japonia „împărtăşesc aceleaşi idei” în privinţa Chinei.

„Nu suntem naivi în legătură cu comportamentul Chinei”

Declaraţia a aprţinut lui Charles Michel spunând că UE sprijină principiul „o ţară, două sisteme” care guvernează autonomia Hong Kong-ului.

Premierul chinez Li Keqiang a propus o lege de securitate care ar reduce statutul legal separat al Hong Kong-ului şi care ar urma să fie discutată la Congresul Naţional al Poporului din China şi aprobată joi.

Miniştrii de externe din UE ar urma să discute chestiunea la o reuniune obişnuită care va avea loc vineri. O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a declarat că este prea devreme să se ştie dacă blocul comunitar va lua în considerare sancţiuni împotriva Beijingului.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat încă de luni că UE are nevoie de o „strategie mai solidă” în privinţa Beijingului, mai notează sursa menţionată.

Reacţia Departamentului de Stat al SUA

Acest proiect de lege "subminează angajamentele şi obligaţiile asumate de Republica Populară Chineză în Declaraţia comună sino-britanică'', care asigură o anumită autonomie Hong Kong-ului după retrocedarea sa Chinei de către Regatul Unit în 1997.