Unii membri ai UE, în special cei din Europa de Est, fac presiuni pentru impunerea unor sancțiuni dure, dar alții, precum Germania, ar dori mai mult accent pe mediere, potrivit BBC News.
UPDATE ora 11.55: Zece obiective ale Serviciului ucrainean de frontieră în Crimeea - republică autonomă din sudul Ucrainei - sunt blocate la ora actuală de militari ruşi, potrivit Interfax-Ukraina, citată de Agerpres. „Informăm oficial că, potrivit situaţiei de la 6 martie 2014, zece obiective ale Serviciului frontierei de stat sunt blocate de militari ruşi”, conform unui comunicat al serviciul de presă al instituţiei ucrainene privind frontierele.
Printre obiectivele blocate se numără: clădirea administrativă a Direcţiei Regionale Azov-Marea Neagră, controlată de 50 de persoane înarmate şi extremişti locali; Detaşamentul de grăniceri din Simferopol (capitala republicii autonome); Departamentul de frontieră Kerci; paza de coastă din Kerci şi Sevastopol, unde se află permanent până la 50 de persoane înarmate în uniforme de camuflaj, fără însemne.
Aproximativ 100 de militari ruşi blochează în continuare trecerea cu bacul în Crimeea. Sub supraveghere permanentă se află serviciul de grăniceri din Simferopol şi aeroportul din această localitate. Azi-noapte au fost atacate Departamentul frontierei de stat Evpatoria şi punctul mobil de graniţă Massandra.
Nave de război ale marinei ruse blochează strâmtoarea Kerci şi golful Sevastopol. UPDATE ora 11.30: Poliția ucraineană a recâștigat controlul birourilor guvernamentale din Donetsk, în estul Ucrainei, la o zi după ce militanții pro-ruși au intrat și au pus steagul Rusiei pe acoperișul clădirii, scrie AFP. O sursă din poliția locală a declarat că 75 de persoane au fost arestate în timpul atacului asupra clădirii. UPDATE ora 11.00: Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a fost primit de președintele Consiliului European, Herman Van Rompy, la Bruxelles, înaintea reuniunii de urgență a liderilor europeni. Iațeniuk cere Rusiei să „își retragă de urgență forțele”, potrivit Reuters. „Cerem Rusiei să răspundă, dacă este gata să păstreze pacea și stabilitatea în Europa sau este gata să instige la noi provocări și tensiuni”, a spus oficialul de la Kiev, aflat la Bruxelles. Summitul de la Bruxelles de astăzi vine la o zi după negocierile la nivel înalt cu Rusia, la Paris, care s-au încheiat, însă, fără progrese semnficative. Forțele pro-ruse controlează, efectiv, situația din Crimeea, precizează sursa citată. Situația este tensionată în această regiune, trupele ucrainene rămânând blocate în bazele lor militare.
Un emisar special al ONU în Crimeea, Robert Serry, a fost forțat să-și încheie misiunea, la scurt timp după ce a fost amenințat de bărbați înarmați pro-ruși din capitala republicii Crimeea, Simferopol.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că relațiile cu Rusia vor fi revizuite.
În același timp, ieri, la Donetsk au avut loc ciocniri violente între protestatarii pro-ruși și cei pro-ucraineni, mai multe persoane fiind rănite.