REACŢIE DURĂ a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor: "Muzica nu scumpeşte brânza şi carnea!"

REACŢIE DURĂ a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor: "Muzica nu scumpeşte brânza şi carnea!"

La aflarea ştirii că supermarketurile dau vina pe taxele pe muzica ambientală când scumpesc mâncarea, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România spune că este o dezinformare şi că AMRC ascunde motivul real.

Vestea că marile reţele comerciale vor scumpi produsele pentru a compensa triplarea sumelor pe care le plătesc pentru muzica ambientală din magazine a produs nemulţumire în rândul consumatorilor. Declaraţiile aparţin domnului Alexandru Vlad, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRC) şi au luat prin surprindere Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru drepturi de autor (UCMR-ADA) care susţine că în urmă cu două luni remuneraţiile au fost reduse cu 18%.

Într-un comunicat, UCMR-ADA contrazice afirmaţiile vicepreşedintelui AMRC: "UCMR-ADA precizează că nivelul remuneraţiilor a fost stabilit prin hotărârea arbitrală a corpului de arbitri de lângă ORDA, în septembrie 2011 şi modificat prin reducere cu 18% în 13 septembrie 2012, în urma Deciziei civile pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti! AMRC susţine însă, în mod eronat, că tarifele s-au triplat. Totodată, reprezentanţii AMRC vorbesc în mod eronat despre taxe, deşi cunosc faptul că obligaţiilor lor se îndreaptă către autori şi că acele drepturi reprezintă preţul drepturilor de autor, datorat creatorului.

Autorii trebuie să fie remuneraţi pentru talentul lor creativ, şi nu să ne folosim în mod gratuit de operele lor. UCMR-ADA aminteşte că remuneraţiile datorate sunt stabilite în sume forfetare lunare, în funcţie de suprafaţă. Pentru a înţelege mai bine, vă ofer câteva exemple care demonstrează manipularea la care este supus consumatorul.

De exemplu, un hipermarket care are intre 901-1000 mp, va plăti conform deciziei Curţii de Apel suma de 500 de lei/lună, faţă de 600 de lei/lună, în prezent. Scăderile sunt şi mai importante pentru suprafeţe mai mari, după cum puteţi vedea în documentul ataşat. Considerăm că AMRC încearcă să ascundă motivul real al creşterii preţurilor. Suntem totodată şocaţi de faptul că nişte companii private ale căror cifre de afaceri se învârt în jurul a sute de milioane de euro justifică scumpiri prin faptul că trebuie să plătească câteva sute de lei pentru muzica pe care o utilizează.

UCMR-ADA atrage atenţia că remuneraţiile aferente drepturilor de autor reprezintă "salariul" compozitorilor şi că drepturile oricărui creator, fie el scriitor, pictor, compozitor sau jurnalist trebuie protejate de lege. Tocmai de aceea, suntem îngrijoraţi de faptul că în România este pus în discuţie unul dintre drepturile fundamentale într-un stat de drept: dreptul la proprietate. Totodată, amintim că marile magazine utilizează muzica şi ca pe un instrument de marketing.

În final, atragem atenţia că nimic nu este gratis şi că ar fi absurd să ne întoarcem în perioada Romei antice, când poetul Martial se plângea că îi sunt utilizate operele fără a fi remunerat".

Ne puteți urmări și pe Google News