Înaintea Summitului de la Sibiu, care va avea loc joia aceasta, președintele Consiliului European Donald Tusk a trimis o scrisoare către participanții la eveniment în care a vorbit despre necesitatea unei declarații comune, adoptate la Sibiu, care să transmită „un mesaj de unitate și încredere”.
Apelul făcut de oficialul european vine în contextul în care la Sibiu se va stabili Agenda Strategică a UE pentru 2019-2024, în elaborarea căreia se va ține cont de mai multe aspecte, printre care protejarea granițelor UE, libertățile individuale, statul de drept, migraţia ilegală sau lupta împotriva dezinformării, dar şi consolidarea pieţei unice şi schimbările climatice.
„Suntem în prag de alegeri europene, UE a parcurs şi a rezolvat atâtea crize şi cred că este nevoie de un mesaj de optimism, orientat spre viitor şi care arată că noi, liderii, suntem dispuşi să mergem mai departe, suntem dispuşi să generăm ce promitem - bunăstare şi siguranţă pentru cetăţeni. Şi trebuie să arătăm că noi ştim ce vrem cu Uniunea Europeană. Şi asta vom dovedi joi, aici, la Sibiu”, a declarat Iohannis, marți.
Pe lângă Donald Tusk, la reuniune sunt așteptați preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate Federica Mogherini.
Summitul de la Sibiu, găzduit de președintele Klaus Iohannis, se va desfășura în clădirea Primăriei Sibiului, în contextul deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România. De asemenea, la Palatul Brukenthal, va avea loc un dejun oficial la care vor participa liderii europeni. Reuniunea va fi prezidată de către președintele Consiliului European Donald Tusk. 36 de delegații oficiale, 400 de invitați de rang înalt, aproximativ 900 de jurnaliști și 100 de traducători sunt așteptați să participe la reuniunea europeană de la Sibiu, alături de șefii de stat și de guvern ai tuturor statelor membre UE.