Editura Evenimentul si Capital

Uniformele elevilor, motiv de scandal între părinți, profesori și elevi

Autor: | | 1 Comentarii | 1517 Vizualizari

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat că paza nu este singura soluție pentru asigurarea securității profesorilor, o uniformă aleasă de părinți împreună cu școala ar putea fi o „măsură care nu este exagerată”. Această recomandare a încins din nou spiritele din educație.

Uniformele elevilor din școli și licee pot fi o idee bună pentru că pot ajuta treptat la „unifomizarea” scopului și rolului pentru care un tânăr se duce la școală - acela de a-și dezvolta cunoștințele în legătură cu diferite materii care le atrag interesul, își pot cultiva pasiunile- prin diversele opționale la care participă, pot contribui activ la dezvoltarea capacităților intelectuale și pot socializa. Toate acestea, dincolo de imaginea socială construită despre ei înșiși dată de bani sau de statutul social - al părinților. Uniformele pot sparge tiparele sociale care duc la discriminare și segregare.

Un dezavantaj ar fi pentru elevii care se identifică cu stilul vestimentar și tipul hainelor pe care le poartă-dacă sunt de firmă și reflectă investiția financiara și, totodată, statutul social care îi diferențiază de ceilalți. Nu se vor mai simți poate la fel de în siguranță, căci hainele le ofereau o anumită încredere în cine sunt ei. Identificarea cu hainele purtate este o problemă pentru mulți adolescenți, care poate aduce atât o stimă de sine scăzută - cei cu o situație materială scăzută, dar și o încredere mare de sine - cei cu o situație materială foarte bună”, a explicat pentru EVZ, psihologul Claudia Soare.

Uniformele ar încăla Legea Educației

Președintele Federației Asociațiilor de Părinți din România, Iulian Cristache, este de părere că „în momentul de față, uniforma este reglementată foarte bine în regulamente și în Statutul Elevului. Nu mă voi opune niciodată unor semne distinctive, acolo unde cheltuielile sunt minime – o insignă, o eșarfă, o cravată. Nu avem cum să vorbim despre uniformă de sus până jos, pentru că în această situație sunt alte costuri. Iar astfel s-ar încălca Legea Educației Naționale care face referire la faptul că învățământul este gratuit. Dacă tu ca instituție de învățământ mă obligi pe mine ca părinte să cumpăr aceste uniforme, atunci nu mai este gratuit. Ce vom face cu acele familii sărace din mediul rural care își trimit copiii la școală numai pentru pachetul alimentar – acel lapte și corn? Va fi mai grav. Riscăm ca abandonul școlar să crească. Dacă uniforma îți aduce siguranța și securitatea în școală... chiar nu mai știu ce să mai cred”, a explicat, pentru EVZ, Iulian Cristache.

„O măsură pur demagogică”

Simona Halep, decizie FINALĂ! A facut anunţul ACUM

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI