În prima fază proiectul se va derula în anumite instituții de învățământ, iar elevii care vor refuza uniforma școlară nu vor fi sancționați. Testarea ar urma să dureze doi ani și se va realiza doar în școli primare, colegii și licee.
Franța a demarat un experiment prin care introduce uniforma școlară în școli. Experimentul ar urma să înceapă în 2024, însă nu va fi impus la nivel național. Ministrul Educației, Gabriel Attal, a transmis autorităților locale documentația care detaliză modul de implementare.
Uniforma școlară, introdusă experimental în Franța
În prima fază proiectul se va derula în anumite instituții de învățământ, iar elevii care vor refuza uniforma școlară nu vor fi sancționați. Potrivit primelor informații, școlile din orașele Reims și Perpignan ar urma să înceapă experimentul în primăvara anului viitor, urmând ca din toamna anului 2024 și celelalte școli să implementeze experimentul.
Testarea ar urma să dureze doi ani și se va realiza doar în școli primare, colegii și licee. Uniforma școlară va fi obligatorie doar în școlile voluntare. Decizia de a participa la experiment aparține în totalitate unităților de învățământ care vor supune decizia la vot în cadrul consiliului școlar.
„Punerea în aplicare a unei uniforme comune înseamnă punerea la dispoziția elevilor și a familiilor acestora a unui set, a cărui compoziție este stabilită la nivel local, de la caz la caz, în strânsă colaborare cu autoritatea locală și după discuții cu furnizorul de servicii”.
Uniforma poate fi adaptată în funcție de fiecare zonă în parte și de condițiile meteorologice.
„Trusoul nu trebuie să fie neapărat o ținută completă; de exemplu, poate include doar elemente pentru partea de sus”, se precizează în ghid. Acesta va fi cazul școlilor participante din regiunea Rhône-Alpes. Singurul criteriu impus este că „aceste trusouri trebuie să respecte în mod natural principiile neutralității și laicității”.
Pentru ca experimentul să se desfășoare în condiții optime, autoritățile locale au obligația să „explice sensul și beneficiile așteptate ale acestei măsuri, iar apoi să se asigure de respectarea acestor reguli, în cadrul unui dialog cu elevii și părinții”.
Sancțiuni pentru elevii care refuză să poarte uniforma școlară
La capitolul sancțiuni, în documentul emis de ministerul Educației, se precizează că purtarea uniformei școlare va fi tratată ca orice abatere de la încălcarea regulamentului intern al școlii.
„Directorul școlii poate alege să impună o pedeapsă sau o sancțiune în funcție de gravitatea infracțiunii, pe care este la latitudinea sa să o evalueze la momentul respectiv”, se precizează în comunicat.
Totodată, autoritățile au precizat că familiile nu vor plăti niciun cost suplimentar pentru uniformă. Ministerul Educației și Tineretului va asigura toate costurile necesare inclusiv în cazul pierderii sau „deteriorării neintenționate”, potrivit G4Media.