Evenimentul Zilei > Actualitate > Unica ”mostră” din Europa după ultima glaciațiune, distrusă de Romsilva. Cine face acuzele I VIDEO
Unica ”mostră” din Europa după ultima glaciațiune, distrusă de Romsilva. Cine face acuzele I VIDEO

Unica ”mostră” din Europa după ultima glaciațiune, distrusă de Romsilva. Cine face acuzele I VIDEO

Păduri virgine, unice în Europa, cu fagi care au crescut în sute de ani, sunt defrișate de Romsilva și vândute la export, în Siria. O investigație Agent Green, un ONG axat pe protecția mediului, arată că în ultimii 6 ani din Parcul Național Semenics-au scos cel puțin 366.422 de metri cubi de lemn, pentru care Romsilva a încasat cel puțin 8,14 milioane euro.

Muntii Semenic adăpostesc cele mai vaste păduri virgine de fag comun european din lume concentrate într-un singur loc. Peisajul din acești munți este o ultimă mostră autentică din cum arată Europa după ultima glaciațiune. Surprinzător, guvernul României nu face nimic în privința asta și lasă Romsilva să își facă de cap în parc”, arată Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Fagii bătrâni de sute de ani dar perfect sănătoși sunt tăiați cu drujbele și transportați pănă la o fabrică din Bănia, o mica localitate din Caraș Severin. De aici trunchiurile masive sunt încărcate în TIR-uri care pleacă spre portul Constanța, și de acolo mai departe în Siria.
Rumegușul din acești copaci monumente ale naturii ajunge la fabrica Kronospan din Sebeș.

Reprezentanții Agent Green atrag atenția că autoritățile de la noi refuză să recunoască apartenența de Parcul Național Semenic a unei păduri virgine de fag întinse pe 700ha, la Coșava Mică, propusă pentru a fi inclusă în patrimoniul UNESCO, în timp ce rezervațiile naturale Groposu (879 hectare) și Bârzăvița (2.293,8 hectare) pe motiv că sunt deja afectate de tăieri, sunt declasificate. „Pline de o valoare de conservare cu însemnătate globală, făgetele seculare din Coșava, Groposu și Bârzăvița sunt ciuntite chiar în acest moment pentru a rotunji profitul Romsilva. Sperăm ca Ministerul Mediului să se delimiteze intențiile Romsilva, care este de părere că o pădure virgină odată atacată de drujbe va trebui culcată în întregime la pamant”, a adăugat Păun.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: