Ungurii se pregătesc din nou să continue gardul care separă țara lor de România, motivul fiind afluența tot mai mare a migranților care vin în special din țările arabe. Proiectul gardului a fost început în 2015, la granița cu Serbia, și oprit în apropiere de Beba Veche, localitate unde se întâlnesc trei țări, Ungaria, România și Serbia.
Practic, gardul electric a fost instalat pe frontiera Ungariei cu Serbbia, iar acesta e dotat cu senzori care detectează că cineva se apropie de gard din partea sârbească și începe să ”vorbească” în limbile engleză, sârbă, arabă, urdu şi farsi, transmițând următorul mesaj: “Atenţiune, atenţiune! Vă avertizez că sunteţi la graniţa maghiară, la gardul de graniţă, care este proprietatea Guvernului Maghiar! Dacă deterioraţi gardul, treceţi frontiera sau încercaţi să treceţi, acest fapt în Ungaria constituie infracţiune! Vă avertizez, să vă abţineţi de la comiterea infracţiunilor. În zona de tranzit puteţi depune cerere de azil”.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a anunțat, luni, conform MTI, că țara sa ia în calcul posibilitatea de a ridica un gard și la granița cu România. Peste 50.000 de imigranţi au pătruns ilegal în Italia în acest an, cu 47% mai mulţi decât în aceeaşi perioadă din 2016. Ministrul Peter Szijjarto a argumentat decizia cu faptul că numărul imigranţilor care au pătruns ilegal în România a crescut cu 70% în 2017, până la 1.054, comparativ cu situaţia de anul trecut. În ceea ce priveşte situaţia din Ungaria, Szijjarto a spus că vor fi puse în aplicare măsuri suplimentare de protecţie a frontierelor, inclusiv instalarea unui gard de-a lungul graniţei dintre Ungaria şi România, dacă va exista un nou val de imigranţi pe traseul Balcanilor de Vest. El a menţionat că, în acest sens, sunt în desfăşurare consultări cu guvernul român. „Acordul semnat de către Uniunea Europeană cu Turcia privind migraţia este fragil. Deşi Bruxelles-ul i-a cerut preşedintelui Turciei să contribuie la securitatea pe continent, liderii UE continuă să critice Turcia. Situaţia politică din Macedonia este instabilă şi este greu de văzut dacă noua conducere a ţării va putea sau va dori să menţină măsurile pentru protejarea frontierelor”, a spus Szijjarto, citat de MTI. Ministrul ungar susnție că UE „a pus presiune” pe ţările din regiune în legătură cu primirea migranților. (Sursa foto: Adrian Pîclișan)