Ungaria ar putea să piardă fondurile europene. Instituțiile europene anchetează Guvernul de la Budapesta, condus de Viktor Orban, pe care îl acuză că a făcut achiziții publice suspecte. În plus există îndoieli privind independența justiției. Dacă verdictul va fi unul nefavorabil Ungariei, aceasta ar putea fi lovită de sancțiuni financiare.
Președintele Comisiei Europene ar trebui să anunțe astăzi, 5 aprilie, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg, că procedura privind statul de drept împotriva Ungariei va fi lansată peste două săptămâni, relatează Népszava, care citează surse europene. Ungaria riscă să piardă astfel fondurile europene. Au existat speculații că decizia are și motivații politice, dar aceste acuzații au fost respinse.
Potrivit sursei citate, colegiul comisarilor este îngrijorat de faptul că interesele financiare ale Uniunii Europene sunt afectate în Ungaria și că corupția la nivel înalt rămâne nepedepsită.
Suspiciuni la nivel european
Ursula von der Leyen a spus că sunt suspiciuni cu privire la anumite achiziții publice, dar și îndoieli cu privire la funcționarea independentă a organelor judiciare, cum ar fi procuratura. Ea a trimis o scrioase anul trecut Guvernului Orban în care a cerut lămuriri precise. Și Curtea Europeană de Justiție a cerut informații. Guvernul de la Budapesta a trimis în final un răspuns, după termenul limită, dar acesta se pare că nu a mulțumit nici liderii europeni, nici organele judiciare.
O decizie oficială privind lansarea procedurii privind statul de drept va fi luată în cadrul unei reuniuni a grupului de comisari care va avea loc peste două săptămâni. Procesul ar urma să dureze apoi câteva luni. La final, Consiliul UE trebuie să decidă dacă vor fi impuse sancțiuni financiare Ungariei.
În aceeași situație se află și Polonia, care scapă pe moment nepedepsită. Unul dintre motive ar fi faptul că această țară trebuie să facă acum față unui val mare de refugiați din Ucraina.
Vrea să profite de pe urma refugiaților
Guvernul din Ungaria se confruntă zilele acesta cu un nou val de acuzații. Există suspiciuni că a umflat numărul refugiaților din Ucraina pentru a obține fonduri mai mari de la Uniunea Europeană. Deși susține că a primit peste o jumătate de milion de refugiați, în realitate numărul este mult mai mic. Mulți refugiați doar au tranzitat Ungaria, nu au rămas pe teritoriul statului.
Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al guvernului, a declarat că Ungaria a primit peste 540.000 de refugiați, scrie The Guardian. În schimb, Comitetul Helsinki din Ungaria, un ONG pentru drepturile omului care sprijină refugiații anunță că cifrele reale sunt mult mai mici și că statul nu a luat măsuri reale pentru ajutorarea celor care au fugit din calea războiului.
„În încercarea de a obține fonduri suplimentare de la UE, guvernul ungar folosește cel mai impresionant număr pe care îl poate găsi. Cu toate acestea, trebuie să prevadă un număr mult mai mic în realitate, deoarece un număr mare de refugiați ucraineni se deplasează în alte țări.
Este ca și cum ai număra persoanele care intră într-un magazin de haine și apoi i-ai spune proprietarului companiei că acesta este numărul clienților tăi – dar există o mare diferență între numărul celor care intră și cei care cumpără efectiv lucruri. De fapt, obținerea statutului protejat nu este facilitată, trebuie să stai la coadă la biroul de imigrație și nimeni nu l-a primit încă”, a spus Márta Pardavi, copreședinta comitetului Helsinki.