Guvernul de la Budapesta acuză Ucraina că încearcă să influenţeze alegerile legislative din Ungaria. Alegerile parlamentare au fost programate pentru duminică, 3 aprilie, iar actualul premier, Viktor Orban, și partidul său, FIDESZ, nu stau tocmai confortabil în sondaje. Viktor Orban este considerat un susținător al regimului condus de Vladimir Putin și s-a opus introducerii unor sancțiuni mai aspre împotriva Rusiei, în contextul războiului din Ucraina.
Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a acuzat Ucraina că încearcă să se amestece în alegerile legislative ce vor avea loc duminică în Ungaria. Potrivit spuselor sale, Kievul dorește ca acest scrutin să fie câştigat de opoziţia, astfle ca Viktor Orban să fie înlăturat de la putere, relatează agenţiile MTI şi EFE.
Relațiile dintre Ungaria și Ucraina sunt foarte tensionate, fiind marcate de acuzaţiile formulate de Budapesta cu privire la încălcarea drepturilor minorităţii maghiare din Transcarpatia. Mai mult, guvernul maghiar s-a opus tranzitării prin Ungaria a transporturilor cu arme și echipament militar destinat susținerii efortului de război ucrainean. De altfel, Viktor Orban este un apropiat al lui Vladimir Putin și a căutat să păstreze relații cordiale cu regimul de la Moscova.
„Stânga ungară menţine o coordonare strânsă cu reprezentanţii guvernului ucrainean”, căruia i-a promis că, dacă va câştiga alegerile duminică, va trimite arme Ucrainei şi va vota pentru sancţiuni europene care să vizeze exporturile ruse de petrol şi gaze naturale, a spus Szijjarto într-un mesaj video pe Facebook.
Ministrul ucrainean de externe i-a telefonat ambasadorului ucrainean la Budapesta pentru „a discuta opţiuni despre cum să influenţeze rezultatele din alegeri din Ungaria”, a mai susţinut Szijjarto.
Scandal în diplomația maghiară
Peter Szijjarto este, la rândul său, protagonistul unor dezvăluiri cel puțin jenante ale presei de la Budapesta. Zilele acestea o publicație maghiară a dezvăluit că serviciile de informații rusești au penetrat sistemul de comunicații a Minisrerului de Externe maghiar.
Potrivit jurnaliștilor de la Direkt36, spionajul rus are o perspectivă foarte clară asupra a ceea ce diplomația ungară coordonează alături de partenerii din cadrul NATO și UE. Este posibil, chiar, ca hakerii să fi avut acces la puncte informatice protejate prin care diplomații partajează „informații clasificate naționale, ale NATO sau UE cu colegii și superiorii lor”.
Situația a fost cunoscută, inclusiv la vârful guvernului de la Budapesta, însă oficialii maghiari nu au denunțat atacul informatic din partea serviciilor ruse de informații. Mai mult, susțin jurnaliștii de la Direkt36, ministrul de Externe, Peter Szijjarto, a acceptat, pe 30 decembrie 2021, la Moscova, cea mai înaltă distincție a Federației Ruse pentru cetățeni străini.
FIDESZ pleacă cu prima șansă la alegeri
La alegerile programate duminică, în Ungaria, partidul conservator, FIDESZ, condus de Viktor Orban, se va confrunta cu un front unit al opoziţiei. Acesta este alcătuit din şase partide, incluzând aici social-democraţii, liberalii şi fosta extremă-dreaptă Jobbik redefinită ca formaţiune de centru-dreapta.
Formațiunile de opoziție au decis să lase la o parte diferenţele dintre ele pentru a se uni împotriva lui Viktor Orban. Conform unui sondaj difuzat miercuri, FIDESZ este cotat cu 40% din intenţiile de vot, alianţa de opoziţie cu 32%, iar 20% dintre alegători sunt indecişi.