Ungaria nu va folosi dreptul de veto sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, iar unitatea blocului de 27 de membri este „primordială” pe fondul războiului din Ucraina , a declarat premierul Viktor Orban. Motivul invocat de premierul maghiar este că legăturile Ungariei cu Rusia au fost „echilibrate și corecte”.
Viktor Orban a anunțat că nu va folosi dreptul de veto în cazul sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, dar că Ungaria nu va tăia legăturile cu Moscova care au fost totdeauna echilibrate şi corecte.
Într-un interviu acordat site-ului de știri mandiner.hu, premierul Viktor Orban a dorit să sublinieze încă o dată că nu va întrerupe legăturile cu Moscova care totdeauna au fist corecte.
În ceea ce privește sancțiunile, nu vom pune veto, nu vom împiedica UE să impună sancțiuni Rusiei. Unitatea UE este acum primordială. Dacă am desființa cooperarea energetică cu rușii, costurile generale ale tuturor familiilor maghiare s-ar tripla într-o singură lună. Prin urmare, nu susțin această mișcare, lăsați familiile maghiare să nu plătească prețul războiului.
Viktor Orban, care a fost puternic criticat de opoziția maghiară pentru legăturile sale amicale cu Rusia, a semnalat ceea ce el a numit o ajustare a relațiilor din cauza războiului, deși a adăugat că nu ar trebui să aibă un impact asupra tranzacțiilor energetice. Spunând că legăturile Ungariei cu Rusia au fost „echilibrate și corecte” până în trecutul foarte recent, dar războiul a creat o nouă situație.
Viktor Orban: Nu există niciun motiv pentru a tăia legăturile energetice cu Moscova
Dacă am desființa cooperarea energetică cu rușii, costurile generale ale tuturor familiilor maghiare s-ar tripla într-o singură lună. Prin urmare, nu susțin această mișcare, lăsați familiile maghiare să nu plătească prețul războiului, a mai subliniat premierul maghiar.
Orban, în vârstă de 58 de ani, se va confrunta cu alegerile în mai puțin de patru săptămâni, dar campania sa a fost complicată de creșterea inflației, înghețarea finanțării UE din cauza unei dispute asupra standardelor democratice și a consecințelor războiului din Ucraina.
Condamnăm atacul rusesc, deoarece au lansat un război împotriva Ucrainei. Rusia numește atacul său o „operație specială. Părțile ar trebui să revină la masa de negocieri cât mai curând posibil. Toată Europa ar trebui să lucreze pentru pace.
Contractul semnat de Ungaria cu Rusia pentru gaze naturale
Ungaria a semnat anul trecut un nou acord de import de gaze naturale pe termen lung cu Rusia pentru a importa 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an pe rutele care evită Ucraina.
Luna trecută, Orban l-a vizitat pe președintele rus Vladimir Putin, cerând o prelungire a acordului de import cu 1 miliard de metri cubi pe an, într-o mișcare puternic criticată de opoziție pe fondul tensiunii crescânde dintre Rusia și Ucraina.
Viktor Orban a mai spus că Europa are nevoie de o industrie militară și de apărare puternică, deoarece nu se mai poate baza doar pe Statele Unite pentru securitatea sa.
Americanii investesc mult mai mult în asta decât noi. Acest lucru trebuie să se schimbe și ar trebui să fim capabili să asigurăm securitatea europeană cu propriile noastre mijloace, menținând în același timp alianța cu SUA, a mai spus premierul Ungariei, a concluzionat premierul, potrivit Reuters.