Ungurii redirecţionează austeritatea către bănci

Guvernul ungar a exclus posibilitatea adoptării unor noi măsuri de austeritate după suspendarea negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi UE la sfârşitul săptămânii trecute, dar a avansat ipoteza unei noi taxe impuse sectorului bancar.

"Ungaria a trecut printr-un program de austeritate în ultimii cinci ani, l-am moştenit de la precedentul executiv şi am vrea să punem capăt consecinţelor nefericite ale acestor măsuri", a declarat ieri Gyorgy Matolcsy, ministrul economiei, citat de Reuters. "Le-am spus partenerilor noştri că nici nu se pune problema unor noi măsuri de austeritate", a adăugat oficialul ungur.

"O povară suplimentară"

Sâmbătă, FMI şi UE anun ţaseră separat că statul ungar trebuie să adopte măsuri suplimentare pentru a-şi putea reduce deficitul bugetar şi a atinge ţinta de 3,8 la sută din PIB propusă pentru finele acestui an. Noul guvern de dreapta de la Budapesta şi-a menţinut obiectivul, în pofida suspendării negocierilor cu FMI şi UE, argumentând că acesta poate fi atins graţie noii taxe impuse sectorului bancar, deocamdată doar în stadiu de proiect.

Matolcsy a declarat însă că partenerii externi s-au declarat preocupaţi de noua taxă care ar aduce numai anul acesta la bugetul de stat circa 200 de miliarde de forinţi (aproape 710 milioane de euro).

"Vom introduce taxa pentru bănci, suntem conştienţi că aceasta este o povară suplimentară, dar ştim că doar aşa putem atinge ţinta de deficit", a subliniat ministrul. "Ori alegem taxa pe bănci, ori măsuri noi de austeritate, acestea sunt opţiunile", a conchis acesta.

Moneda naţională, forintul, s-a depreciat cu aproape trei procente ieri în raport cu euro, după anunţul blocării fondurilor de 5,5 miliarde de euro, din totalul de 20 de miliarde, care încă nu fuseseră virate statului ungar.

Matolcsy a precizat însă că se aşteaptă să se ajungă "în cele din urmă" la un acord cu FMI şi UE, anticipând că discuţiile cu creditorii internaţionali vor fi reluate în luna septembrie. Ungaria are în prezent o datorie publică de aproape 80 la sută din produsul intern brut.