Ungaria nu va trimite echipamente militare în Ucraina și nici nu va autoriza ca teritoriul său să fie tranzitat de transporturi cu arme letale destinate acestei țări. Decizia a fost justificată de teama unor operațiuni militare.
Ungaria face notă discordantă față de celelalte state ale Uniunii Europene. În vreme ce acestea susțin rezistența din Ucraina, trimițând echipament militar, Ungaria refuză.
Ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a anunțat că țara sa nu va trimite nici trupe și nici armament către Ucraina, aflată în război cu Rusia. Mai mult, guvernul condus de Viktor Orban nu va autoriza ca teritoriul său să fie tranzitat de arme letale. Această măsură ar avea drept scop menținerea securității în țară, a declarat Peter Szijjarto, în timpul unei vizite în Kosovo, după cum relatează Reuters.
„Motivul luării acestei decizii este acela că astfel de transporturi ar putea deveni ţinte ale unor acţiuni militare ostile şi (...) noi trebuie să asigurăm securitatea Ungariei (...) şi că nu vom fi atraşi în acest război”, a declarat Szijjarto.
El a făcut aceste declarații după întrevederea cu ministrul de externe al Kosovo, Donika Gervalla.
Viktor Orban are o relație specială cu Putin
Este cunoscută relația de prietenie dintre șeful guvernului de la Budapesta, Viktor Orban și președintele Rusiei, Vladimir Putin. De altfel, Viktor Orban este considerat unul dintre susținătorii politicii rusești la nivelul Uniunii Eeuropene. Ungaria a semnat, anul trecut, cu Gazprom, un contract de furnizare a gazelor naturale, pe termen lung, în condiții favorabile Budapesta.
Începând din 2009, cei doi s-au întâlnit aproape în fiecare an. În urmă cu câteva săptămâni, fără a ţine cont de criza din Ucraina, Orban s-a deplasat la Moscova, în Rusia. El i-a făcut o vizită lui Vladimir Putin.
Viktor Orban a condamnat, totuşi, invazia Rusiei în Ucraina, însă a făcut-o abia după ce s-a cofruntat cu un protest masiv, la Budapesta, organizat de opoziție. De atlfel, peste două luni, în Ungaria au loc alegeri parlamentare, iar șansele lui Orban de a recâștiga un nou mandate sunt considerabil mai mici decât în trecut.
Mai multe state NATO susțin Ucraina
Mai multe state din NATO și din Occident contribuie cu muniție de război, suport material și financiar pentru a ajuta Ucraina în războiul contra Rusiei.
Germania a anunțat, prin cancelarul Olaf Scholz, că va trimite către Ucraina 1.000 de arme anti-tanc și 500 de rachete Stinger. Olanda trimite 200 rachete Stinger. De asemenea, printre țările care au ajutat Ucraina se află Statele Unite, Suedia, Polonia, țările baltice, dar și România.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că România va trimite în Ucraina un ajutor în valoare de 3 milioane de euro. Acesta constă în combustibil, veste antiglonț, căști, muniție, echipamente militare, alimente, apă și medicamente.
Luxemburgul va trimite 100 de arme antitanc NLAW, un număr nedeterminat de jeepuri şi 15 corturi militare în Ucraina pentru a lupta cu „invadatorul rus”, a transmis luni printr-un comunicat ministrul Apărării, Francois Bausch