Ungurii fac jocul lui Vladimir Putin! Ce se întâmplă, cu adevărat, la graniţa României? Acuzaţii incredibile

Sursa foto: 127011016 © Vaclav Sonnek | Dreamstime.com

Următoarea întâlnire a grupului de la Visegrad urma să fie organizată în perioada 30 - 31 martie, însă, se pare că nu va mai avea loc. Polonia și Cehia, două dintre cele patru țări care fac parte din acest grup, au anunțat că se retrag. Motivul este strâns legat de susținerea pe care Ungaria, a treia țară din grup, o oferă acțiunilor Kremlinului.

Grupului de la Visegrad (V4) este alcătuit din Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia. Întregul grup s-a opus propunerii venită din partea Comisiei Europene cu privire la acordarea protecției temporară pentru refugiații ucraineni. Dacă această decizie a fost susținută de toate cele patru state membre, nu același lucru îl putem spune și în ceea ce privește dependența de gazul rusesc.

Ungaria refuză să se distanțe în acest segment de Rusia, decizie care nu este văzută cu ochi buni de două dintre statele membre V4. Următoarea întâlnire a grupului urma să aibă loc în Ungaria, în perioada 30 - 31 martie. Polonia și Cehia au decis să se retragă, așa că întâlnirea nu va mai avea loc, potrivit informațiilor preliminare ale ministerului slovac de apărare, citate de Euractiv.

Primul care a anunțat retragerea de la întâlnirea V4 a fost ministrul ceh al Apărării. Jana Černochová a făcut o postare pe Twitter chiar în timp ce liderii europeni se aflau la Buxelles.

„Am susținut întotdeauna grupul de la Visegrad și îmi pare foarte rău că petrolul rusesc ieftin este acum mai important pentru politicienii maghiari decât sângele ucrainean”, a scris Černochová pe Twitter.

De asemenea, ministrul ceh a adus în discuție și alegerile din Ungaria, care au loc pe 3 aprilie, subliniind că nu își dorește să fie implicată în vreo campanie electorală.

Mariusz Błaszczak, ministrul polonez al Apărării, și-a anunțat și el decizia de a nu participa la întâlnirea grupului de la Visegrad. Oficialul a pus retragerea sa pe baza retoricii Ungariei cu privire la invazia rusă a Ucraine.

Ministrul slovac al Apărării nu și-a prezentat poziția vizavi de Ungaria, ci a anunțat doar că întâlnirea V4 nu va mai avea loc.

„Conform informațiilor noastre preliminare, nu va mai avea loc nicio întâlnire”, a declarat luni seară Ministerul Apărării slovac pentru Euractiv.

Ungaria nu vrea să renunțe la gazul rusesc

Uniunea Europeană a impus o serie de sancțiuni dure Rusiei, cu majoritatea dintre ele fiind de acord și Ungaria. Totuși, există și sancțiuni pe care premierul Viktor Orban le refuză cu vehemență. Acestea implică importurile de energie și transporturi de armament către Ucraina prin teritoriu ungar.

Guvernul maghiar a susținut că nu va adopta sancțiunea cu privire la interzicerea exporturilor de gaze rusești. De asemenea, premierul a declarat pentru postul public de radio că Ucraina dorește „închiderea completă a economiei ungare” din cauza poziției pe care au adoptat-o în acest război.

Zelenki a transmis un mesaj direct către premierul ungar și l-a rugat să se decidă alături de cine este în această invazie.

„Este momentul să te hotărăști”, i-a spus Zelenski.

„Ungaria... vreau să mă opresc aici și să fiu sincer odată pentru totdeauna. Trebuie să decideți singuri cu cine sunteți. Sunteți un stat suveran. Am văzut acest memorial (la Budapesta, n.red.), despre crime în masă. Am fost acolo cu familia mea. Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol? Te rog, dacă poți, mergi pe malul Dunării. Uită-te la pantofii ăia și vei vedea cum se pot întâmpla din nou uciderile în masă în lumea de astăzi. Asta face Rusia astăzi. Adulți și copii. Bunicii. Mii. Aceste mii de oameni nu mai sunt. Nu este timp să eziți. Este momentul să te hotărăști deja. Noi credem în tine. Avem nevoie de sprijinul tău. Credem în poporul tău. Credem în Uniunea Europeană”, i-a transmis președintele ucrainean liderului de la Budapesta.