Ungurii fac front comun cu Vladimir Putin! Dezvăluiri incredibile de la graniţa României. Budapeste nu vrea sancţionarea Rusiei

Potrivit unui sondajul de opinie realizat în luna mai de Fundaţia "Századvég" (Sfârşit de secol), pe un eşantion de o mie de persoane, 89% din respondenţi consideră că sancţiunile aplicate împotriva Rusiei sunt dăunătoare atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru economia europeană. Mai mult, 71% dintre unguri nu vor ca aceste sancţiuni să fie extinse şi asupra petrolului şi gazelor naturale.

Detaliile sondajului au fost transmise Agenţiei de Presă MTI de fundaţia amintită. Din sondaj rezultă că de la izbucnirea războiului ruso-ucrainean au trecut peste două luni, iar în această perioadă a devenit clar că acest conflict trebuie interpretat într-un context mai larg decât relaţia Ucrainei cu Rusia.

De fapt, acest conflict are loc între puterile occidentale (Statele Unite, NATO, Uniunea Europeană) şi Rusia, în care Ucraina a devenit zonă de tampon. Procentul celor care dezaprobă președintele rus, Vladimir Putin, a crescut de la 68%, din februarie 2022, la 72%, în timp ce procentul celor care nu sunt de acord cu președintele american Joe Biden a crescut cu 4 puncte procentuale (de la 58 la 62%).

În schimb, în ultima perioadă, opiniile cetăţenilor ungari privind președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-au deteriorat: în februarie 2022, 52% dintre cei chestionați au avut o opinie negativă despre președintele Ucrainei, pentru ca în luna mai procentul lor să crească la 65%. Potrivit fundaţiei, fenomenul se datorează, probabil, faptului că, în ciuda asistenței umanitare semnificative acordate de Ungaria, Zelenski și membrii Guvernului său au criticat în repetate rânduri Ungaria, printre altele, din cauză că Guvernul ungar cumpără petrol şi gaze naturale din Rusia și nu trimite arme în Ucraina. Fundaţia "Századvég" menţionează în mod special că opinia publică ungară este rezervată într-un procent de 79% în privinţa furnizării de armament Ucrainei.

Opinia neașteptată a ungurilor

28% dintre subiecţii sondajului au fost de părere că Rusia, condusă de Vladimir Putin, are o responsabilitate mai mare pentru escaladarea conflictului ruso-ucrainean, în timp ce 21% au considerat că o responsabilitate mai mare îi revine mai degrabă Ucrainei.

Jumătate dintre cei chestionați (50 la sută) dau vina atât pe Rusia, cât și pe Ucraina pentru situația creată. În martie 2022, Rusia a fost acuzată pentru escaladarea conflictului doar de 32%, iar Ucraina de 13% dintre respondenţi, ceea ce înseamnă că în luna mai a crescut cu opt puncte procentuale numărul celor care consideră că o responsabilitate mai mare îi revine Ucrainei.

De asemenea, două treimi dintre (66%) cetăţenii ungari susţini că războiul nu se va încheia în curând, în schimb 30% consideră că se va încheia în viitorul apropiat. Unul din cele mai importante subiecte din discursul public european de la izbucnirea conflictului armat ruso-ucrainean a fost problema sancțiunilor împotriva Rusiei.

Uniunea Europeană pregătește în prezent al șaselea pachet de sancțiuni, care ar afecta importurile de petrol rusești. Sondajul arată că 40% dintre cei chestionați consideră că sancțiunile economice impuse Rusiei până acum sunt suficiente, în timp ce 31% consideră chiar și măsurile aplicate până în prezent ca fiind excesive.

În schimb, 24% dintre chestionaţi spun că sancţiunile impuse Rusiei până în prezent sunt insuficiente şi ar sprijini extinderea restricțiilor asupra surselor de energie (gaze naturale, petrol).RADOR