Poliția de Frontieră a transmis faptul că autoritățile din Ungaria vor efectua verificări suplimentare pentru cetățenii ucraineni care nu au pașaport biometric. Această decizie nu este deloc benefică refugiaților și nici aglomerației de la frontieră din ultimele zile. Verificările suplimentare ar veni la pachet cu mai mult timp petrecut în vamă pentru cei care doresc să treacă din România către Ungaria.
Poliția de Frontieră Română a anunțat faptul că autoritățile din Ungaria vor suplimenta controalele pentru cetățenii ucraineni care vor să intre pe teritoriul lor. Potrivit unui comunicat de presă, refugiații care nu au pașaport biometric vor fi supuși unor verificări mai amănunțite. Această decizie duce la creșterea timpului petrecut în vamă, pentru a trece frontiera dintre România și Ungaria.
Pentru a fluidiza trecerea prin vamă, autoritățile au creat artere de control separate pentru cei care dețin documente prevăzute de legislația comunitară.
"Autorităţile de frontieră ungare au informat Poliţia de Frontieră Română că, începând din această după-amiază, derularea formalităţilor de control, la intrarea pe teritoriul Ungariei, pentru cetăţenii ucraineni care nu sunt posesori de paşapoarte biometrice necesită verificări suplimentare amănunţite.
Aceste măsuri dispuse de partea maghiară vor determina creşterea timpului alocat fiecărei persoane pentru control, ceea ce implicit va conduce la creşterea timpului de aşteptare la ieşirea din România, respectiv intrarea pe teritoriul statului vecin pentru participanţii la trafic", transmite Poliţia de Frontieră, într-un comunicat de presă.
Poliția de Frontieră Română încearcă fluidizarea traficului din vămi
Autoritățile de frontieră române au contactat omologii unguri pentru a discuta și stabili noi măsuri prin care să fie fluidizat traficul în punctele de frontieră comune. În acest scop, au fost create artere dedicate persoanelor care dețin toate documentele prevăzute de legislaţia comunitară.
"În limita posibilităţilor permise de infrastructura şi asigurarea tehnică din punctele de trecere de la graniţa comună, a fost realizată separarea arterelor de control pe sensul de ieşire din România, astfel încât persoanele care se află în posesia tuturor documentelor prevăzute de legislaţia comunitară să poată efectua controlul cu operativitate”, se mai arată în comunicat.
Formalitățile la graniță se fac în comun cu țara vecină, așa că suplimentarea arterelor de control la trecerea din România în Ungaria depinde de acordul autorităților de frontieră ungare și în funcție de personalul alocat de aceștia.
Pentru a fluidiza traficul la vamă, Poliția de Frontieră Română a suplimentat personalul planificat la verificarea documentelor de călătorie și a dispus toate măsurile aflate în competență pentru asigurarea unui control operativ.