Vikor Orbán a declarat că Ungaria trebuie să privească războiul din Ucraina în lumina propriilor interese. Premierul de la Budapesta spune prioritatea sa cea mai mare este pacea și securitatea propriilor cetățeni.
Viktor Orbán a declarat că singura prioritate este pacea și securitatea propriilor cetățeni. Cu privire la refugiații care fug de războiul din Ucraina, premierul a spus că este sarcina Ungariei și „nu este nevoie să așteptăm pe nimeni. Până vine ajutorul de la Bruxelles ne-am putea trezi cu probleme serioase la graniță”.
Ungaria va saluta sprijinul UE „ori de câte ori Bruxelles-ul dorește să se trezească”. În același timp, Ungaria „apără granița de sud de ani de zile, iar Bruxellesul nu a plătit nici un leu pentru gardul de frontieră”, a spus el.
Viktor Orbán: Oamenii slabi nu pot avea pace
Şi continuă: Conflictul armat din Ucraina trebuie privit prin perspectiva maghiară, deoarece cea mai importantă este pacea şi siguranţa maghiarilor. Nu trebuie să avem așteptări de la nimeni, îngrijirea refugiaților este treaba noastră, a precizat Viktor Orbán, care a adăugat:
Dacă avem aşteptări de la Bruxelles, la graniţă se vor crea situaţii grave. Dacă trebuie să vorbim, putem conta întotdeauna pe Bruxelles, dar când vine vorba de acțiune, putem conta pe statele naționale. "Nu ştiu ce Dumnezeu fac la Bruxelles (...), ce așteaptă și când vor da bani cuiva.
Dacă Bruxelles-ul va binevoi să se trezească, totuşi, din mers şi va da sprijin, atunci îi mulţumim pentru acesta. Ungaria apără de ani de zile graniţa din sud, iar Bruxelles-ul nu a dat nici un ban pentru ridicarea gardului de protecţie. Premierul a mai precizat că 70-80% din refugiaţii ucraineni care vin în Ungaria merg mai departe, dar cei care rămân aici trebuie să fie ajutaţi. Trebuie să fie ajutaţi, să fie cazaţi, să beneficieze de hrană, de asistenţă medicală, să obţină un loc de muncă, iar peste câteva luni trebuie asigurată, de asemenea, şi educaţia copiilor.
Toți cei care sunt primiți în Ungaria sunt tratați la fel ca maghiarii, primesc sprijin timp de trei luni, la fel ca șomerii maghiari, însă după trei luni trebuie să meargă la muncă, ca şi maghiarii. Cei care rămân aici trebuie să îşi găsească cumva locul în viața noastră, a subliniat premierul.
Securitatea noastră este puternică precum betonul. Ungaria nu poate fi vătămată
Premierul Ungariei a spus că țara este suficient de puternică pentru a-și asigura securitatea chiar și fără aliați. „Dezastrul ar putea lovi doar dacă ne pierdem mințile și ne implicăm în război”, a spus el. „Nicio NATO nu ne-ar putea proteja de propria noastră prostie”.
Dacă o ţară vrea pace, atunci trebuie să dispună de o forţă şi această forţă ar putea veni din două surse: din sursă proprie şi din forţa aliaţilor săi. Dar dacă nu ai o forţă proprie, nu ai nici aliat, deoarece nimeni nu îşi va risca viaţa şi nu îşi sacrifică banii ca să te apere pe tine, în timp ce nu ești pregătit să te aperi.
De aceea, Ungaria a trebuit să înceapă, în urmă cu câţiva ani, dezvoltarea armatei, deoarece dacă o ţară nu începe pregătirea din timp pentru un asemenena conflict, anii irosiți nu pot fi recuperați mai târziu. Dezvoltarea unei industrii militare necesită ani lungi. Avem o securitate de beton, Ungaria nu este ameninţă de nici un necaz, suntem destul de puternici ca să putem garanta, împreună cu aliaţii noştri, securitatea Ungariei.
Numai într-un singur caz ar putea fi o problemă, dacă ne pierdem raţiunea şi vom fi atraşi în acest război, pentru că nu există nici o alianţă (NATO) care să ne poată proteja de propriile noastre stupidităţi", a mai afirmat premierul, care a adăugat că stânga ungară "se află de partea războiului", de aceea trebuie să ne opunem ferm propunerilor lor de a angaja Ungaria în război.
Orbán a cerut „calm strategic” în situația actuală, tensionată
Mai mult, premierul Viktor Orbán este de părere că n-ar fi indicat să se trimită arme în Ucraina deoarece acele arme se vor întoarce împotriva lor, din aces motiv face apel la calm şi raționament.
Trimiterea militarilor înseamnă că suntem implicaţi în război, dacă trimitem arme, înseamnă că ele vor fi folosite împotriva cuiva, vom fi duşmanii acestuia şi Dumnezeu ştie exact pentru câţi ani, tranzitarea transportului de arme prin Ungaria şi transformarea convoiului într-o țintă militară în Transcarpatia, tocmai într-un loc în care încă nu este război, înseamnă că noi am adus aici, noi am provocat acest război. Într-o astfel de situație tulbure, este nevoie de calm strategic, trebuie să fii raţional, nu se poate vorbi confuz și nu putem "favoriza prietenii noștri occidentali cu câte o declaraţie.
Ce spune premierul maghiar despre Polonia, Ungaria şi România
În ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei, Orbán a spus că „cei mai apropiați de război vor suferi cel mai mult, în primul rând statele baltice, Polonia, Slovacia, Ungaria și România”. Premierul a mai declarat că acest conflict nu trebuie privit prin perspectivă americană, franceză sau germană, ci prin perspectivă maghiară, deoarece cea mai importantă este pacea și securitatea maghiarilor.
Deşi este campanie electorală, a stabilit direcţia Guvernului, potrivit căreia întotdeauna pe primul loc trebuie să fie interesul naţional şi siguranţa maghiarilor, şi nu campania. Referitor la sancţiunile impuse împotriva Rusiei, Viktor Orbán a spus că cel mai mult de suferit au cei care se află aproape de zona de conflict, astfel, în primul rând ţările baltice, Polonia, Ungaria şi România.