Ungurii au luat o decizie incredibilă! S-a întâmplat chiar la graniţa României, în plin război. Probleme mari pentru refugiaţi

Sursă: Lukasz Kasperek | Dreamstime.com

Ungaria a renunțat la măsurile restrictive severe impuse refugiaților ucraineni care vor să intre în țară prin România. Decizia a fost revocată în urma unei convorbiri telefonice între miniștrii de externe ai României, Bogdan Aurescu și cel al Ungariei, Peter Szijjarto. Inițial, autoritățile de la Budapesta au anulat posibilitatea ucrainenilor de a intra în Ungaria cu alte documente decât pașaport biometric, permis de şedere sau viză Schengen.

UPDATE:  Ungaria a renunțat la condițiile impuse pentru intrarea în țară refugiaților ucraineni. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a anunțat că a discutat cu omologul său Peter Szijjarto pe acest subiect.

„Tocmai am discutat cu omologul meu, ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjarto, care m-a informat că în urma demersurilor României, autorităţile ungare au decis să revoce măsura anunţată anterior azi prin care cetăţenii Ucrainei fără paşapoarte biometrice nu puteau intra în Ungaria”, a transmis, miercuri seară, Bogdan Aurescu, într-un mesaj pe Twitter.

Diplomatul român i-a mulțumit ministrului maghiar de Externe pentru această decizie, menită să sprijine tranzitul refugiaților ucraineni spre țările din Vestul Europei.

„Mulţumesc, Peter Szijjarto, pentru această decizie care este în sprijinul cetăţenilor ucraineni atât de afectaţi de agresiunea declanşată de Rusia împotriva Ucrainei”, a mai transmis Aurescu.

Știrea inițială: 

Ungaria a schimbat regulile de intrare în țară pentru refugiații din Ucraina. Mii de oameni fug din calea războiului declanșat de președintele Vladimir Putin pe 24 februarie. Potrivit unui fotograf AFP, zeci de refugiați au fost surprinși debarcând din trenurile care soseau la fiecare 30 de minute în capitala ungară.

Aproximativ 4.000 de refugiați, dintre care peste 300 de copii, au sosit luni cu trenul la Budapesta, potrivit unui comunicat al Poliției, dintre care câteva sute de persoane au primit cazare de urgență în oraș.

Acces îngreunat al refugiaților în Ungaria

Acum, însă, regulile care permiteau intrarea pe teritoriul Ungariei doar în baza unui document care să stabilească identitatea persoanei s-au schimbat, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne din România. Refugiații vor avea nevoie de pașaport biometric, permis de şedere sau viză Schengen pentru a intra în Ungaria, prin România. Partea negativă este că extrem de puțini oameni dețin astfel de documente.

„Autoritățile de frontieră din Ungaria au informat Inspectoratele Teritoriale ale Poliției de Frontieră Oradea și Sighetu-Marmației că, începând cu data de 02.03.2022, ora 15.45 (ora RO), la frontiera româno – ungară, intrarea pe teritoriul Ungariei este permisă numai cetățenilor statelor terțe (inclusiv cetățenilor ucraineni sau a altor persoane care vin din Ucraina), care îndeplinesc condițiile de intrare în spațiul Schengen.

Astfel, se anulează o dispoziție anterioară privind permiterea intrării în Ungaria a cetățenilor statelor terțe care vin din Ucraina, în contextul situației din aceasta țară, prin care erau acceptate orice fel de documente prin care se putea stabili identitatea”, arată un comunicat emis de MAI.

Zeci de mii de ucraineni au ajuns în Ungaria

După ce Rusia a invadat Ucraina săptămâna trecută, voluntarii din Ungaria s-au grăbit să vină în ajutorul refugiaților, uimind autoritățile internaționale, având în vedere că, în ultimii ani de zile, Ungaria a restricționat accesul solicitanților de azil sub conducerea premierului naționalist Viktor Orban.

Peste 660.000 de persoane au părăsit deja Ucraina și se estimează că un milion de persoane sunt strămutate în interiorul țării, potrivit agenției ONU pentru refugiați.

Luni, Organizația Națiunilor Unite a estimat că aproximativ 90.000 de persoane din Ucraina au ajuns în Ungaria, membră a UE, începând de săptămâna trecută.

Timpi de așteptare ridicați la frontieră

De altfel, la punctele de trecere a frontierei de la granița cu Ungaria se înregistrează timpi de așteptare ridicați, ca urmare a faptului că un număr foarte mare de autoturisme, persoane și automarfare se prezintă pentru efectuarea controlului de frontieră la ieşirea din România, a mai informat MAI.

„Precizăm că formalităţile de frontieră la graniţa cu Ungaria se efectuează în comun cu autorităţile din ţara vecină, sens în care suplimentarea arterelor de control se realizează în acord cu şi în funcţie de personalul alocat de Poliţia Ungară. Au fost contactate autorităţile maghiare pentru dispunerea unor măsuri comune de fluidizare a traficului.

Precizăm că Poliţia de Frontieră Română a suplimentat personalul planificat la verificarea documentelor de călătorie şi a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru asigurarea unui control operativ”, mai prevede comunicatul MAI citat.