Partidul naţionalist ungar Jobbik a cerut joi guvernului de la Budapesta să construiască un gard pe întreaga lungime a graniţei Ungariei cu România, în contextul crizei refugiaţilor, transmite MTI.
Purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Adam Mirkoczki, a afirmat că Jobbik solicită construirea acestui gard la graniţa cu România având în vedere faptul că Slovenia a început recent ridicarea unui gard la frontiera cu Croaţia, ceea ce i-ar putea determina pe refugiaţi să aleagă o rută alternativă prin România şi mai departe în Ungaria, în drumul lor către Europa Occidentală.
Reprezentantul Jobbik a adăugat că la nivelul comisiilor pentru apărare şi pentru securitate naţională ale parlamentului ungar au ajuns informaţii conform cărora este de aşteptat ca presiunea fluxului de migranţi să crească la graniţa româno-ungară. Din acest motiv se impune ridicarea unui gard pe întreaga lungime - de 453 de kilometri - a frontierei dintre Ungaria şi România, a spus el, exprimându-şi totodată convingerea că România va urma 'modelul sârb' şi le va permite migranţilor să treacă fără probleme frontiera.
De asemenea, Jobbik a cerut consolidarea patrulelor mixte ale poliţiei şi armatei la graniţa de sud a Ungariei.
Slovenia a început miercuri să ridice un gard de sârmă ghimpată la graniţa cu Croaţia, pentru a controla mai bine fluxul de migranţi ce continuă să treacă în fiecare zi cu miile această graniţă în drumul lor către vestul Europei.
Peste 180.000 de migranţi, majoritatea sirieni, afgani şi irakieni, au pătruns în Slovenia după data de 16 octombrie - când Ungaria a închis frontiera cu Croaţia cu un alt gard de sârmă ghimpată şi a deviat astfel fluxul migrator în direcţia Sloveniei -, iar guvernul de la Ljubljana a anunţat că în zilele următoare vor sosi încă aproximativ 30.000.
Premierul sloven, Miro Cerar, a declarat marţi că ţara sa - ce are numai două milioane de locuitori - nu va putea adăposti migranţi dacă Austria îşi va închide graniţele pentru ca aceştia să nu-şi mai continue călătoria către ţările unde doresc să ajungă, destinaţia lor favorită fiind Germania. Şeful executivului sloven a precizat că gardul ce este în curs de construcţie nu are ca obiectiv închiderea acestei graniţe cu Croaţia, cum a făcut Ungaria, ci evitarea intrării haotice a migranţilor prin afara punctelor de trecere a frontierei.
La rândul său, cancelarul austriac Werner Faymann, a cărui ţară de asemenea intenţionează să ridice un gard la graniţa cu Slovenia, a avertizat că, dacă Uniunea Europeană nu va securiza frontiera dintre Turcia şi Grecia, riscăm să vedem 'un concurs de construcţie a gardurilor în Europa' şi poate chiar incidente.