Ungaria a anunțat că va lucra, în perioada în care deține peședinția rotativă a Uniunii Europene, pentru ridicarea graniţelor Schengen pentru Bulgaria şi România, țări care au scăpat deocamdată de controlul la granițele aeriene și maritime, scrie publicația bulgară 24Chasa.
Ungaria vrea România și Bulgaria în Schengen până la sfârșitul anului
Preşedinţia ungară a Consiliului Uniunii Europene, care începe de la 1 iulie şi durează până la sfârşitul anului 2024, a confirmat recent că printre principalele sale obiective este obţinerea unei decizii pozitive privind ridicarea graniţelor terestre Schengen pentru Bulgaria şi România, până la sfârşitul anului.
„Finalizarea acestei chestiuni este o prioritate pentru noi”, a declarat reprezentantul ungar permanent la UE, ambasadorul Balint Odor, în faţa jurnaliştilor de la Bruxelles.
El a adăugat că printre principalele obiective ale Budapestei este şi reducerea numărului de migranţi şosiţi ilegal.
Ce alte priorități are Ungaria în timpul cât va deține președinția rotativă a UE
Printre celelalte priorităţi ale preşedinţiei, ambasadorul a subliniat îmbunătăţirea oportunităţilor producţiei de apărare europene şi continuarea procesului de extindere al Uniunii Europene cu statele din Balcanii de Vest şi ceilalţi candidaţi din partea de est a Europei.
„Vrem să obţinem cele mai mari posibile progrese cu statele din Balcanii de Vest, să începem negocierile efective cu Albania, să avansăm cu Macedonia de Nord. Trebuie să accelerăm procesul", a adăugat ambasadorul.
Acțiuni concrete pentru Balcani. Ce spune Budapesta despre Ucraina și Orientul Apropiat
El a subliniat că Budapesta este gata să fie gazda reuniunii UE - Balcanii de Vest, a anunţat BTA.
"Vom face tot ce ne stă în puteri pentru o tranziţie lină, având în vedere contextul geopolitic, vom fi un intermediar corect, vom continua munca pentru Ucraina şi Orietul Apropiat cu paşii necesari", a menţionat ambasadorul.
Moto-ul preşedinţiei ungare va fi "Să facem Europa din nou mareaţă".
(Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMANIA)