În timp ce România pare să rămână pasivă față de fenomen, Ungaria pune mâna pe Transilvania. 148 de milioane de euro au fost acordate de către Fondul Bethlen Gabor pentru dezvoltarea grădinițelor, a creșelor și a centrelor culturale din Ardeal.
148 de milioane de euro au fost acordate sub formă de subvenții de către Fondul Bethlen Gabor, unul dintre principalii actori finanțați de stat pentru distribuirea sprijinului financiar către ONG-urile din afara granițelor Ungariei.
Timp de ani de zile la rând, a fost trecută cu vederea generozitatea pe care Viktor Orban o manifestă față de comunitatea maghiarilor din Transilvania. Mai mult decât atât, Budapesta face tot ce îi stă în putere pentru a-și extinde puterea politică, dar și economică în România. Dovadă este chiar noul val de subvenții pe care autoritățile din Ungaria l-a oferit organizațiilor din Transilvania.
Milioane de euro pentru organizațiile maghiare
Fondul Bethlen Gábor a oferit, în anul 2018, subvenții în valoare de 148 milioane de euro (47 miliarde forinți) către mai multe organizații maghiare din Transilvania. Se pare că Guvernul ungar devine din ce în ce mai interesat de politica națională de coeziune. Sumele acordate în 2018 sunt de peste 3 ori mai mari decât cele din anul 2017, când Fondul Bethlen Gabor a oferit fonduri în valoare de 46,6 miliarde de forinți către organizațiile din Transilvania.
Transilvania se află printre cei mai mari beneficiari ai sprijinului financiar venit de la Budapesta, chiar dacă Ungaria finanțează toate organizațiile maghiare din afara acesteia. Cu toate acestea, Ardealul pare a se afla cu precădere în atenția guvernanților ungari, care își urmează cu atenție strategia de a seduce teritoriul pe care l-a administrat până în anul 1918.
Pe lângă Fondul Bethlen Gabor, există și alte companii care acordă granturi organizațiilor maghiare de peste tot din lume, cum este cazul echipei Sepsi OSK, precum și al Academiei de Fotbal din Miercurea Ciuc, care primesc fonduri consistente din partea Federației Maghiare de Fotbal.
Ce organizații au fost finanțate
Anterior anilor 2017 și 2018, lucrurile au stat mai prost pentru români, adică Ungaria a pompat mai multe finanțări către organizațiile maghiare din Transilvania. De exemplu, Districtul Bisericii Reformate a primit, anterior anului 2017, aproximativ 60% din suma brută acordată asociațiilor sau organizațiilor din Transilvania.
Autoritățile ungare nu oferă publicului posibilitatea de a verifica sumele subvenționate și fondurile financiare oferite drept sponsorizare pentru organizațiile maghiare din afara Ungariei. Presa maghiară a publicat, însă, o listă de date extrem de semnificativă pentru analiza influenței politice și economice pe care Budapesta vrea să o capete în Transilvania.
1.Universitatea Maghiară din Transilvania Sapientia (Sapientia-EMTE) a primit cea mai consistentă finanțare, de 43 milioane de euro, pentru dezvoltarea complexului universitar cuprinzând construcții și dotări pentru învățământ și a achiziționării de echipamente.
2.Asociația Profesorilor Maghiari din România a fost finanțată cu 15 milioane de euro, pentru dezvoltarea grădinițelor (există și alte proiecte ale asociației care au fost sponsorizate, însă acesta este cel mai important dintre ele).
Imobile din Cluj și Oradea, transformate în centre culturale
3.Fundația Școala fondată de Alianța Democrată a Maghiarilor din România (DAHR) a fost sponsorizată cu 7,5 milioane de euro (2,4 miliarde de forinți) pentru achiziții imobiliare în Oradea și Cluj-Napoca, care, ulterior, ar urma să fie transformate în centre culturale multifuncționale. Programul a fost finanțat cu aproximativ 4 miliarde de forinți, dintre care 500 de milioane de forinți au fost alocați achizițiilor imobiliare.
4.Episcopia Romano-Catolică din Oradea a fost finanțată cu 7,2 milioane de euro, utilizate pentru renovarea palatului episcopal.
5.Academia de Fotbal din Miercurea Ciuc a beneficiat de 6,6 milioane de euro, pentru dezvoltarea academiei.
Grădinițe și locuințe pentru medici, finanțate de Ungaria
6.Echipa de fotbal Sepsi OSK a fost finanțată cu 6,6 milioane de euro.
7.Districtul Bisericii Reformate Királyhágómellék a primit tot 6,6 milioane de euro, dintre care majoritatea au fost alocate pentru construirea și organizarea unei noi grădinițe.
8.Conducerea Bisericii Reformate din Transilvania a fost finanțată cu 1,8 miliarde de forinți, dintre care 1 miliard va fi utilizat tot spre dezvoltarea unei grădinițe.
9.Eparhia Romano-Catolică de Satu Mare a beneficiat de 1,7 miliarde de forinți pentru dezvoltarea eparhiei.
10.Fundația Studium Prospero a fost finanțată cu 1,4 miliarde de forinți, pentru construirea locuințelor pentru cadre medicale.
Autoritățile Ungariei se pregătesc să pună bazele unei noi Academii de Fotbal, de data aceasta în Satu Mare. Viktor Orban a alocat 800.000 de euro pentru construirea bazei sportive care ocupă o suprafață de opt hectare din oraș. Se dorește ca în primul an, Academia să aibă peste 150 de copii înscriși, conform afacerinews.ro.
Începând cu anul 2013 și până la finele lui 2020, Ungaria a investit în 10 proiecte transfrontaliere, care au presupus investiția a 75 milioane de euro. O parte dintre acestea se numără și în România.
Statul român nu pare să mai recapete puterea pe care a pierdut-o în fața Ungariei. Prin dezvoltarea zonelor culturale și economice ale organizațiilor maghiare, Ungaria începe să pună mâna, cu ajutorul instrumentelor secolului XXI, pe Transilvania.