Ungaria separă anumite produse de pe rafturile magazinelor. „Nu permitem să ni se schimbe obiceiurile alimentare”

Ungaria separă anumite produse de pe rafturile magazinelor. „Nu permitem să ni se schimbe obiceiurile alimentare” Sursă: Viorel Dudau | Dreamstime.com

Ungaria a anunțat că nu vrea să schimbe obiceiurile alimentare ale țării și că va separa anumite produse de pe rafturile magazinelor. Decizia a venit după ce mai multe persoane au refuzat să mai cumpere unele alimente.

Ministerul Agriculturii din Ungaria a luat o decizie drastică după ce oficialii de la Bruxelles au acceptat autorizația de vânzare în scop alimentar a mai multor insecte. Potrivit deciziei Comisiei Europene, există deja patru tipuri de insecte care pot apărea în Uniunea Europeană ca alimente şi ingrediente alimentare – alături de greieri.

Ungaria a anunțat că „izolează” produsele care conţin proteine din insecte pebtru că nu vrea să piardă tradițiile gastronomice ale țării. István Nagy a amintit că Ungaria a fost singurul stat membru care s-a opus. Ministrul a mai declarat că ingredientele trebuie să fie foarte vizibile pe ambalaj, iar produsele trebuie aşezate pe nişte rafturi separate. El dorește ca maghiarii să aleagă dacă vor să cumpere insecte sau nu.

Potrivit unui sondaj al Oficiului Naţional pentru Siguranţa Alimentelor (Nébih), mai puţin de 5% dintre consumatori ar dori să mănânce alimente realizate din insecte. Iar peste 70% dintre aceştia sunt complet împotriva consumării acestui tip de alimente.

Ne puteți urmări și pe Google News

István Nagy a mai declarat că Ungaria are destule alimente și că nu are de ce să mănânce gândaci. „Este important să ne păstrăm tradiţiile gastronomice şi să nu permitem să ni se schimbe obiceiurile alimentare”, a adăugat ministrul, potrivit Hirado.

Sursa: Pixabay

O nouă insectă autorizată pentru consumul uman

Uniunea Europeană a mai introdus o insectă pe lista celor autorizate pentru consumul uman și pentru comercializare. Este vorba de larva gândacului de bălegar. Aceste larve ale gândacului de bălegar pot fi gătite întregi sau consumate sub formă de pudră sau făină.

Prima insectă aprobată de UE pentru consumul uman a fost viermele de făină. „Astăzi, 4 mai, statele membre au aprobat o propunere a Comisiei Europene care permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscați ca aliment nou”, se arata într-un comunicat al Comisiei Europene. Și lăcusta călătoare a fost considerată un aliment.

Toate aceste insecte au fost supuse unei evaluări amănunțite realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).