Ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior, Péter Szijjártó, a declarat că Ungaria și-ar dori o diversificare a surselor de energie, dar că nu poate face acest lucru din cauza infrastructurii. În prezent, Ungaria este dependentă de Rusia în proporție de 100% din acest punct de vedere.
Ungaria are de gând să își diversifice resursele de energie, dar există o mică problemă legată de infrastructură. Premisa este realizarea infrastructurii necesare şi luarea deciziilor privind investiţiile necesare. Péter Szijjártó a declarat, la conferinţa pe teme energetice a UE şi SUA, care a avut loc la Bruxelles, că toate acestea depinde de partenerii internaționali, informează agenția maghiară de știri MTI.
Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior a informat că Ungaria îşi asigură în proporţie de 100 la sută necesarul de gaze naturale din import rusesc şi nu o face pentru că și-ar dori o asemenea colaborare, ci pentru că actualmente infrastructura permite doar aplicarea acestei variante.
La conferinţa de presă de după conferință, ministrul a spus că în Europa Centrală siguranţa aprovizionării cu energie este, în continuare, „o chestiune extrem de critică”. Problema este legată de investiții. Acestea nu se derulează, nici pe departe, într-un ritm care ar ajuta la diversificarea surselor de aprovizionare.
„Depinde de prietenii şi aliaţii noştri care ne somează în permanenţă la diversificare să putem, în oarecare măsură, să devenim mai puţin dependenţi de actuala şi singura noastră sursă de achiziţionare.”, a declarat Szijjártó.
Acesta a arătat că depinde de concernul americano-austriac creat de Exxon-Mobil şi OMV, respectiv de România, demararea exploatării zăcămintelor din platforma Neptun a Mării Negre.
Concernul nu poate lua decizia investiţională finală din cauza reglementărilor româneşti din domeniu.