Evenimentul Zilei > International > Ungaria pusă la zid de SUA! Decizia care a încins spiritele
Ungaria pusă la zid de SUA! Decizia care a încins spiritele

Ungaria pusă la zid de SUA! Decizia care a încins spiritele

Ungaria a luat o decizie care s-ar putea să fie un motiv de ceartă cu Statele Unite ale Americii. Situația este deja tensioanată, iar comportamentul SUA față de Ungaria s-a shimbat radical.

Duminică va fi ultima zi în care postul de radio Klubradio va emite. Această decizie a fost luată marți, după ce postul de radio a pierdut apelul si a rămas fără licență. Conform autorităților, Klubradio ar fi încălcat regulile.

Cum a reacționat SUA

SUA au reacționat imediat după acest incident din Ungaria. Aceștia au trimis un comunicat din partea Departamentului de Stat prin care le-a transmis că sunt profund îngrijorate de declinul pluralismului media din Ungaria, iar pierderea licenței acestui post de radio „amenință încă o voce independentă din Ungaria”.

„Cerem Guvernului Ungariei să promoveze un mediu jurnalistic deschis”, mai transmite Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Ce spune comunicatul

„Suntem profund îngrijorați de declinul pluralismului media. Pierderea iminentă a licenței a unuia dintre cele mai populare posturi de radio, Klubradio, amenință încă o voce independentă din Ungaria. SUA împărtășește îngrijorările susținătorilor internaționali ai libertății presei și ale multor maghiari față de declinul pluralismului media.
SUA cred că diversitatea de voci și opinii independente este esențială pentru democrație, și cerem Guvernului Ungariei să promoveze un mediu jurnalistic deschis. SUA sunt dedicate strângerii parteneriatului cu Ungaria, un aliat NATO, și promovării agendei administrației Biden de susținere a instituțiilor democratice, drepturilor omului și statului de drept”, se arată în comunicatul oficial.

Ungaria, pe locul 89 în clasamentul mondial al libertăţii presei

Postul de radio Klubradio era considerat o voce din tabăra lui Trump.

Acest lucru a fost un avantaj, fostul lider american menajând atacurile repetate la adresa presei libere.

Ungaria ocupă în prezent locul 89 din 180 în clasamentul mondial al libertăţii presei, publicat de ONG-ul „Reporters sans frontières” (RSF). Ţara vecină se afla pe locul 23 când a revenit la putere Viktor Orban, în 2010.

La sfârșitul anului 2018, Bruxelles-ul a declanșat o procedură excepțională pentru risc de „încălcare gravă” a valorilor UE, indicând în special diminuarea pluralismului media în Ungaria.