Pornirile autoritariste ale premierului ungar și apropierea de Rusia încep să primească replici concrete: un grup al țărilor civilizate discută despre excluderea Budapestei din rândurile sale.
Ungaria riscă să fie exclusă din Comunitatea Democrațiilor, un club interguvernamental înființat în 2000 și dedicat promovării valorilor democratice și a statului de drept. Revista americană Foreign Policy scrie că, la Adunarea Generală a ONU de luna trecută, conducerea comunității a început consultările și o analiză a derapajelor anti- democratice din Ungaria. Dacă este exclusă din club, Ungaria va înceta practic să mai fie considerată o democrație, o puternică lovitură dată administrației Viktor Orban, cel care, la putere din 2010, a iritat comunitatea internațională printr-o serie de legi și măsuri controversate.
Strânsă cu ușa
Informațiile privind discuțiile din comunitate vin la câteva zile după ce ambasada SUA din Budapesta a dezvăluit că anumiți oficiali unguri, rămași deocamdată neidentificați, se află pe o „listă neagră” a administrației americane din cauza unor suspiciuni de corupție și, în consecință, nu mai au dreptul de a intra pe teritoriul Statelor Unite. Anunțul i-a luat prin surprindere pe oficialii de la Budapesta care au denunțat o „provocare” a SUA și au cerut Washingtonului dovezi privind implicarea respectivilor reprezentanți în fapte corupție.
Analiștii subliniază că, iritate de tendințele autoritariste ale lui Orban, Statele Unite au pus piciorul în prag, numeroase avertismente care au rămas fără răspuns la Budapesta. Planurile lui Orban de a pune capăt unei democrații liberale primesc astfel prima reacție concretă din partea Occidentului. Furia partenerilor este și mai mare după ce Ungaria s-a apropiat mai mult de ciuda sancțiunilor impuse Moscovei după anexarea Crimeii.
Avertisment de la Washington și pentru România
Măsurile luate de America față de 10 foști și actuali oficiali guvernamentali din Ungaria, stat membru UE și NATO, sunt fără precedent, ceea ce a tras un semnal de alarmă și în privința României. Și la București ambasadorii, dar și lideri americani aflați în vizită au amintit probleme legate de corupție, independența justiției și funcțio narea statului de drept.
Abuzuri în state NATO
La începutul acestei luni, Victoria Nuland, adjunctul Secretarului de Stat american, John Kerry, s-a referit, într-un discurs la Washington la abuzurile unor lideri din țările UE și NATO din Europa Centrală. Ea i-a acuzat că ignoră valorile democratice și protejează oficiali corupți de urmărirea judiciară. Deși n-a nominalizat o țară sau un lider, discursul s-a referit și la România. Victor Ponta a respins, însă, ipoteza și a spus că este vorba despre Viktor Orban. „Cum puteți dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovați „democrația neliberală?”, a întrebat Nuland, punând aceeași întrebare şi în legătură cu „cei care protejează oficialii corupți de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul, atunci când e convenabil pentru ei”.
Și Secretarul de Stat John Kerry, a vorbit, în februarie, la Munchen, despre „interese oligarhice, corupte, care se folosesc de bani pentru a înăbuși opozitia, pentru a cumpăra politicieni și massmedia”