Partidul de extremă dreapta din Ungaria, Jobbik, nu poate fi numit cu acest apelativ în mass-media, a decis, luni, Curtea Supremă de Justiție din această țară, potrivit EUObserver.
Instanța supremă a decis că referirea la Jobbik ca la un „partid parlamentar de extrema-dreaptă” într-un buletin de știri, în 2012, la televiziunea comercială ATV a încălcat legea, pentru că a exprimat o opinie.
Jobbik susține că ATV a încălcat regula care interzice opiniile în cadrul programelor de știri. Agențiile de reglementare a activității mass-media, Autoritatea pentru Mass-Media și Consiliul pentru Media, au luat apărarea Jobbik, așa că ATV a apelat la justiție, câștigând în prima instanță. Dar Curtea Supremă a schimbat hotărârea anterioară.
Curtea spune că atâta timp cât partidul nu se consideră a fi de extremă dreapta, referința la „extrema dreaptă” exprimă o opinie și lasă o impresie negativă telespectatorilor.
Această regulă se adresează doar presei audiovizuale, care este obligată să ofere știri imparțiale, într-o anumită perioadă de timp din timpul de emisie.
ATV a susținut că „extrema dreaptă din parlament” nu este o opinie, ci o realitate binecunoscută, și a spus că se gândește să depună o plângere constituțională.
Nu este prima dată când Jobbik a atacat în justiție adjectivele cu care este asociată.
În 2012, partidul l-a acționat în judecată pe Laszlo Karsai, un binecunoscut istoric, care a spus, tot la postul de televiziune ATV, că Jobbik este un partid neo-nazist, precizează sursa citată.
În prima instanță, a câștigat Jobbik, dar la recurs judecătorii au decis că nu se pot pronunța în această problemă istorică.
Jobbik a trimis în Parlamentul European trei deputați, după alegerile din 25 mai, când a obținut 21% dintre voturi, fiind pe locul doi după partidul de guvernământ Fidesz.