Ungaria își vinde țara bucată cu bucată! Decizie oficială la Budapesta, șoc total

Statul maghiar scoate la vânzare, începând din data de 21 septembrie, 6.300 de parcele de teren arabil, a anunţat marţi Ministerul Agriculturii din Ungaria.

Aceasta este cea de-a treia rundă a programului de vânzare de terenuri agricole destinat diminuării numărului de ferme care sunt deţinute în proprietate comună, scrie incont.protv.ro.
Centrul naţional pentru terenuri arabile (NFK) va fi cel care va vinde parcelele de teren cu o suprafaţă de până la 10 hectare pe bază de anunţuri şi fără licitaţie. Ofertele de achiziţie pot fi trimise online până la data de 21 octombrie, transmite MTI, citat de Agerpres.
Printre proprietăţile care vor fi scoase la vânzare se numără 1.400 de parcele de terenuri cu o suprafaţă cuprinsă între 3 şi 10 hectare care vor fi oferite pentru prima dată, precum şi 4.800 de parcele de teren cu o suprafaţă mai mică de trei hectare care nu şi-au găsit un cumpărător la primele două runde de vânzări.
Ministerul Agriculturii din Ungaria a precizat că la primele două runde de vânzări de terenuri, statul ungar a vândut peste 15.500 de proprietăţi cu suprafaţa totală de 5.550 de hectare, sumele generate fiind de peste cinci miliarde de forinţi (aproximativ 14 milioane de euro).

Un interpus al lui Viktor Orban a obținut peste 1.000 de ha de teren arabil în România

Lőrinc Mészáros, prieten din copilărie al premierului Viktor Orban și unul din cei mai bogați oameni de afaceri din Ungaria, de profesie instalator de gaze, a obținut 1.290 de hectare de teren arabil în România, informează site-ul de știri 24.hu, pe baza datelor publicate în Monitorul Oficial din România.

Farmland a fost fondată în 2015 în România de către oameni de afaceri olandezi, care au început foarte rapid să cumpere pământ arabil în județele Arad și Bihor, totalizând 1290 de hectare. Afacerea s-a dovedit modestă, în 2017 firma avea doar un profit de 3450 de euro, conform datelor comunicate oficial. Însă prin achiziția firmei olandeze, Meszaros a făcut o afacere excelentă: față de prețul mediu de 6.500 eur/ha cu care a cumpărat firma, respectiv terenurile, acestea valorează acum pe piață 8.000-11.000 de euro, deci un câștig de minim 1 milion de euro, scrie 24.hu.

Site-ul ungar citează și anumite zvonuri „din piață”, conform cărora achizițiile au fost făcute din start pentru Meszaros, doar că o firmă olandeză nu „bătea la ochi”, pe când apariția unui investitor din Ungaria care cumpără sute de hectare de pământ arabil ar fi trezit interesul sferei politice și al presei din România.