Dacă uriașul capital propriu al țărilor arabe bogate în petrol s-ar întâlni cu tehnologia israeliană, aceasta ar putea să rescrie fundamental economia regiunii, suțin experții maghiari, iar guvernanții de la Budapesta încearcă să profite. Iată ce scrie presa maghiară!
"Aproape că nici nu s-a uscat cerneala pe acordul de pace încheiat între Istrael și Emiratele Arabe Unite, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a şi plecat, marți, la Abu-Dhabi. După Egipt și Iordania, acum și Emiratele Arabe Unite, a treia țară arabă din Orientul Mijlociu, și-a reglementat relațiile cu Israelul, ceea ce nu este doar un succes politic, ci și o uriaşă posibilitate economică.
”Dacă uriașul capital propriu al țărilor arabe bogate în petrol s-ar întâlni cu tehnologia israeliană, aceasta ar putea să rescrie fundamental economia regiunii”, a declarat pentru ziarul ungar ”Világgazdaság” cercetătorul principal al Institutului pentru Afaceri Externe și Comerț din Ungaria, Máté Szálai, care crede că din acest acord ar putea profita și alții. Ungaria are posibilitatea să se lanseze de pe o poziție bună în această competiție, deoarece de mult timp este cel mai apropiat aliat european al statului israelian, iar în ultimii ani relațiile au devenit mai strânse și cu Emiratele Arabe Unite. Datorită acestor relații strânse, Abu-Dhabi și-a deschis Ambasada la Budapesta, a fost organizată a doua reuniune a Comisiei mixte pentru cooperare economică și au fost deschise mai multe rute aeriene dintre cele două țări (care din cauza pandemiei de coronavirus în prezent sunt suspendate).
Emiratele Arabe Unite sunt al treilea partener de afaceri al Ungariei din regiune, după Israel și Egipt. Potrivit datelor Oficiului Central de Statistică din Ungaria, relațiile economice cu Emiratele Arabe Unite și Ungaria au început să se revigoreze, în ultimii cinci ani exportul Ungariei către această țară a crescut de la 55 de miliarde de forinți la 66 de miliarde. La începutul anului 2010, volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări a fost mult mai mare, însă închiderea fabricii Nokia de la Komárom a fost o lovitură serioasă.
Economia celor șapte emirate nu se bazează doar pe petrol și gaze naturale. ”În timp ce în 2009, 85% din profitul Golfului Persic era asigurat de exportul de petrol și gaze naturale, în 2018 acest procent era doar de 30%”, a amintit la Abu-Dhabi ministrul ungar de externe.
Acordul de cooperare încheiat între cele două țări, în 2015, a avut ca țintă mai multe sectoare, dintre care cel mai important a fost cel de gospodărirea apelor. Potrivit planurilor inițiale, expoziția mondială ar fi trebui să aibă loc în Dubai, însă din cauza pandemiei de coronavirus, evenimentul a fost anulat pentru anul viitor. Guvernul ungar a alocat pentru acest eveniment 21 de miliarde de forinți, iar subiectul principal al prezenței ungare la această expoziţie va fi apa. Autoritățile ungare speră că tehnologiile ungare folosite în domeniul gospodăririi apelor vor intra pe piața Emiratelor Arabe Unite și a regiunilor mai extinse care se confruntă cu problema apei.
Referitor la acordurile încheiate cu ocazia vizitei la Abu-Dhabi, Péter Szijjártó a declarat pentru Agenția de Presă MTI că cel mai mare rezultat este faptul că firma Tunsgram din Ungaria va înființa o filială la Abu-Dhabi și va construi o fabrică în valoare de patru milioane de dolari la care Guvernul de la Budapesta va contribui cu un sprijin financiar. ”Compania Tunsgram a primit deja multe comenzi din mai multe orașe din Emiratele Arabe Unite pentru modernizarea sistemului de iluminat public”, a explicat Péter Szijjártó, care a adăugat: Posibilități de cooperare sunt oferite şi în domeniul energiei, dar și de prima centrală nucleară a regiunii care a fost pusă în funcțiune luna trecută.
Vizita unui ministru de externe al unei țări membre a Uniunii Europene comportă și un mesaj politic, dincolo de dimensiunea sa economică. ”Este o veste foarte bună și pentru Ungaria, deoarece dacă există pace și liniște în această regiune este mai puțin probabil să se formeze o presiune a migrației de aici spre Europa”, a subliniat Péter Szijjártó în contextul reglementării relațiilor dintre Emiratele Arabe Unite și Israel. După acordul de pace, șeful diplomației ungare a fost printre primii care a discutat cu ministrul afacerilor externe și al cooperării internaționale din Emiratele Arabe Unite, Șeicul Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, care a contribuit major și personal pentru realizarea acestui acord istoric. Péter Szijjártó l-a asigurat pe Șeicul Abdullah Bin Zayed Al Nahyan că Ungaria va sprijini alegerea Emiratelor Arabe Unite în Consiliul de Securitate al ONU și în Consiliul pentru Drepturile Omului al acestei organizații mondiale. În Conisliul de Securitate al ONU - în care chestiunea palestiniană este un subiect destul de frecvent - sunt aleși în cadrul Adunării Generale a ONU pentru doi ani, pe baza unui sistem de rotație, pe lângă cei cinci membri permanenți, și alți zece, iar locurile sunt împărțite pe criterii geografice. Emiratele Arabe Unite au îndeplinit această funcție ultima dată în 1986-1987. Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU are 47 de membri, iar mandatul țărilor alese are o valabilitate de trei ani", scrie magyarnemzet.hu.
Traducerea: Rador