Evenimentul Zilei > Politica > Ungaria face o INFUZIE de ZECI de MILIOANE de EURO în Transilvania pentru agricultorii maghiari. „Este NEDEMN pentru România…”
Ungaria face o INFUZIE de ZECI de  MILIOANE de EURO în Transilvania pentru agricultorii maghiari. „Este NEDEMN pentru România…”

Ungaria face o INFUZIE de ZECI de MILIOANE de EURO în Transilvania pentru agricultorii maghiari. „Este NEDEMN pentru România…”

Pe fondul afirmațiilor belicoase ale politicienilor maghiari din România despre Centenar, diplomația ungară reacționează și anunță că va sprijini financiar dezvoltarea comunităților etnice din Transilvania.

Aflat în vizită la Cluj-Napoca, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, a declarat că Ungaria îşi va extinde şi asupra Secuimii programul de dezvoltare economică, prin care în Transilvania a oferit până acum sprijin fermierilor şi întreprinderilor mici din judeţul Mureş.

Agenția ungară de știri, MTI, scrie că Szijjártó a declarat că pentru anul viitor programelor de dezvoltare economică li se vor aloca din bugetul de stat al Ungariei 50 de miliarde de forinţi (peste 155 milioane de euro), iar o parte semnificativă din această sumă va ajunge în Transilvania şi în Secuime.

Șeful diplomației ungare a criticat refuzul autorităților române de a aviza deschiderea unui Institut Cultural Maghiar la
Cluj-Napoca și că ar sprijini un demers similar, dacă România ar cere asta. „Ungaria ar sprijini bucuroasă deschiderea de către România a unui Institut Cultural Român în oricare dintre oraşele Ungariei. Aş sugera românilor să deschidă cât mai multe institute culturale în Ungaria. Cumva, din partea colegilor români nu prea avem parte de aceeaşi atitudine”, a spus Szijjártó, citat de MTI.

Reamintim că Ungaria a declarat recent că nu va vota, în Parlamentul European, sanțiuni împotriva României, adică nu va fi de acord cu Rezoluția forului comunitar.