Din 2010 încoace, zece cetățeni ruși au fost expulzați, discret, din Ungaria din cauza activităților de spionaj
Autoritățile de la Budapesta nu au făcut public niciunul dintre aceste cazuri pentru a evita o confruntare deschisă cu Rusia, scrie, direct36.hu, citat de Antena 3. Ultimul dată când un spion rus a fost expulzat a fost în 2016 când Serviciul Militar de Securitate Națională (KNBSZ) a descoperit că unul dintre diplomații ruși ai ambasadei de la Budapesta era de fapt ofițer GRU, serviciul militar de spionaj al Rusiei. Acesta era implicat în furnizarea de armament pentru Frontul Național Ungar, o mișcare neo-nazistă și avea legături cu rețele de criminalitate organizată din Balcani. În acest caz, precum și în altele similare, serviciile secrete au făcut informări despre „expulzările tăcute” doar în cadrul Comisiei parlamentare pentru Securitate Națională. În schimb, ministrul de Externe, Szijjarto Peter, a negat, în 2016, faptul că Ungaria ar fi expulzat vreun diplomat rus.
Ungurii sunt diplomați
O sursă din comisia parlamentară a afirmat că expulzările făcute cu discreție este o modalitate prin care guvernul ungar încearcă să evite o confruntare deschisă cu Moscova. Țările învecinate însă nu mizează pe această politică. Austria a anunțat public în noiembrie că un colonel de armată furniza secrete militare Rusiei încă din anii 90. La scurtă vreme, Slovacia a expulzat un agent GRU, iar în decembrie Cehia anunța identificarea unei rețele rusești de spionaj. Polonia și țările baltice nu au ratat nici ele ocazia de a anunța identificarea unor spioni ruși.
Se pare că agenții ruși din Ungaria sunt mai puțin preocupați de spionaj în această țară, ei fiind mai concentrați asupra țărilor din Balcani, un exemplu fiind implicarea Rusiei în complotul pentru o lovitură de stat în Muntenegru, în 2016, pentru a bloca aderarea țării la NATO.