Politica de migrație şi politica de azil trebuie să rămână strict în competenţa naţională, iar ţările lumii trebuie să respecte reciproc poziţiile diferite cu privire la problema migrației, a declarat ministrul ungar de externe la reuniunea de la Geneva a Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați.
”Ungaria nu vrea să renunțe la niciuna din competențele sale naționale în ceea ce priveşte politica de migraţie şi politica de azil, însă doreşte un dialog constructiv cu partenerii internaţionali", a subliniat Péter Szijjártó, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul Afacerilor Externe și al Comerțului Exterior din Ungaria, citata de RADOR
Potrivit comunicatului, în urma eşecului intervenţiei internaţionale în Afganistan, se pot aştepta noi valuri de migraţie, ceea ce prezintă nu numai riscuri de securitate, ci și de sănătate în timpul unei epidemii de coronavirus.
"În Europa, cetăţenii îşi amintesc de criza din 2015, când au venit milioane de oameni, astfel că aproximativ 400.000de cetăţeni au trecut ilegal şi graniţele Ungariei. În Europa de Vest, proiectele privind integrarea socială au eşuat complet, în multe locuri s-au format societăţi paralele", a afirmat şeful diplomaţiei ungare, care a adăugat:
”Poziţia Guvernului ungar se sprijină pe doi piloni. Pe de o parte, pe respectarea integrală a dreptului internaţional, iar pe de altă parte, pe principiul potrivit căruia ajutorul trebuie dus acolo unde sunt probleme, nu problemele trebuie aduse aici. Dreptul internaţional prevede clar: dacă cineva este nevoit să se refugieze, are dreptul să rămână temporar în prima țară sigură. Însă nu are dreptul să îşi aleagă singur destinaţia, trecând prin ţări paşnice şi sigure, a subliniat Péter Szijjártó, menţionând: Nu acordăm azil nimănui care trece graniţele noastre în condiţii ilegale, indiferent din care direcţie vine.
Potrivit ministrului de externe, în loc să fie încurajaţi oamenii să părăsească casele lor, ar trebui sprijinită rămânerea lor acasă, creându-se condiții potrivite acolo.
În acest context, Szijjártó a amintit că Ungaria a acordat sprijin până acum pentru aproximativ 250.000 de creştini din Orientul Mijlociu şi Africa pentru a nu fi nevoiţi să plece din căminele lor. În cadrul Programului Hungary Helps, au fost reconstruite case, şcoli şi biserici pentru care Guvernul ungar a alocat aproximativ 70 de milioane de dolari. "Ungaria respectă faptul că anumite state susţin migraţia şi sunt dispuse să primească mai mulţi migranţi, în schimb se aşteaptă ca alţii să nu îşi impună propria poziţie", a conchis Péter Szijjártó.