Vinerea trecută, Guvernul ungar a lansat o nouă consultare națională cu privire la „apărarea suveranității” țării în contextul pozițiilor diverse adoptate de Uniunea Europeană, din care Ungaria face parte.
În această consultare națională lansată de Ungaria sunt 11 întrebări, iar toți maghiarii au fost chemați să răspundă la ele.
„Bruxelles-ul vrea să înființeze ghetouri de migranți în Ungaria. Ce credeți despre asta?”, este una dintre întrebările din formular.
Ungaria lansează o consultare națională privind apărarea suveranității
Premierul maghiar utilizează frecvent această metodă de legitimitate fără impact juridic, o practică adoptată începând din 2015. Această abordare îi servește pentru a-și legitima în mod constant pozițiile anti-UE.
În plus față de chestiunea migrației, consultarea se ocupă și de problema conflictului din vecina Ucraina, un subiect care generează tensiuni în relațiile Ungariei cu această țară.
„Bruxelles-ul vrea să dea mai multe arme și bani Ucrainei”, „Bruxelles-ul vrea ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană”. Populația este chemată să-și dea cu părerea asupra acestor puncte.
Maghiarii sunt chemați să își spună părerea și despre importul cerealelor ucrainene
În legătură cu embargoul asupra importului de cereale ucrainene, pe care Budapesta refuză să-l elimine în ciuda recomandărilor din partea Bruxelles-ului, alegătorii au opțiunea de a „sprijini fermierii ungari prin toate mijloacele” sau „deschiderea pieței noastre pentru cerealele ucrainene modificate genetic”.
Într-o întrebare privind Hamas, consultarea națională menționează că această mișcare islamistă palestiniană a primit ajutor financiar de la Bruxelles.
Într-un alt context, Executivul aduce acuzații Bruxelles-ului și „diverselor organizații străine” cu privire la intervenția în sfera politică a Ungariei, afirmând că acestea „acordă miliarde de euro” opoziției.
Chestionarul lansat de Guvernul Orban trebuie completat până în ianuarie
În chestionar, cetățenii sunt invitați să-și exprime opinia cu privire la o legislație mai strictă. Și anume un proiect de lege care propune înființarea unui birou destinat investigării activităților ce pot pune în pericol suveranitatea națională a Ungariei.
Printre aceste activități se includ, de exemplu, finanțările externe acordate partidelor politice, un subiect deja în curs de dezbatere.
Cetățenii ungari care doresc să participe la chestionar pot trimite răspunsurile lor prin poștă până pe 10 ianuarie sau pot alege să completeze chestionarul online.
În anul 2022, ultima rundă de consultare a adunat 1,4 milioane de alegători dintr-un total de opt milioane, ceea ce reprezintă aproximativ 17,5% din întreaga populație.
Guvernul, referindu-se la răspunsurile primite, a subliniat că 97% dintre cetățenii Ungariei s-au exprimat împotriva impunerii de sancțiuni.