Ungaria: Constituţia lui Viktor Orbán pentru o naţiune maghiară
- Adrian Cochino
- 13 martie 2011, 12:48
Proiectul noii Constituţii, finalizat deja de majoritatea de dreapta aflată la guvernare în Ungaria, renunţă la termenul „republică” din titlul oficial al ţării şi face apel la coeziunea naţiunii. Un chestionar care a fost trimis cetăţenilor, alternativă la un referendum, îi întreabă dacă viitoarea lege fundamentală trebuie să exprime coeziune naţională şi cu maghiarii de peste graniţe. Este un proiect declarat al guvernării. De la începutul acestui an, maghiarii din afara graniţelor Ungariei, o mare parte dintre ei trăind în România, beneficiază de o procedură simplificată de obţinere a cetăţeniei. În curând, aceştia vor primi şi drept de vot, au asigurat politicienii de la Budapesta.
Noua Constituţie a fost redactată de majoritatea Fidesz- KDNP (creştin-democraţi), care formează coaliţia condusă de premierul Viktor Orbán. Principalul partid de opoziţie, cel socialist, a subliniat că textul exprimă viziunea unui partid-stat şi a refuzat să participe la procesul de redactare.
Proiectul legii fundamentale renunţă la termenul de "republică". Republica Ungară (Magyar Köztársaság) se va numi prin urmare Ungaria (Magyarország). Fostul premier socialist, Ferenc Gyurcsany, vede în această schimbare un atac la adresa republicii, iar alţi critici au subliniat că partidului lui Orbán îi displace pur şi simplu instituţia republicii, notează site-ul Politics.hu.
Textul începe cu primul vers al imnului naţional – „Dumnezeu să îi binecuvânteze pe maghiari...” – doar prima dintre referirile la Dumnezeu şi la creştinism care apar mai târziu. Documentul subliniază că libertăţile şi responsabilităţile sunt construite în spiritul revoltei anti-sovietice din 1956 şi anunţă o delimitare fermă de totalitarism.
A doua frază face apel la „naţiunea maghiară”: „Noi, membrii naţiunii maghiare, la începutul noului mileniu, cu responsabilitate pentru fiecare maghiar…”. Un chestionar cu 12 întrebări care a fost trimis tuturor celor opt milioane de alegători maghiari merge mai departe. „Este necesar ca noua constituţie să exprime coeziunea naţională cu maghiarii din afara graniţelor?” sunt întrebaţi alegătorii la punctul 7. Drept de vot pentru noii cetăţeni Este neclar deocamdată care vor fi consecinţele acestor formulări şi dacă ele vor fi menţinute în textul final al Constituţiei, pe care coaliţia aflată la guvernare, care beneficiază de o majoritate de două treimi în parlament, intenţionează să o adopte în această primăvară, fără referendum. Un posibil efect al Constituţiei a fost enunţat totuşi, recent, de vicepreşedintele parlamentului maghiar, Balczo Zoltan, care este şi vicepreşedinte al grupării extremiste Jobbik - Mişcarea pentru o Ungarie mai bună. El a declarat la Târgu Mureş că noua Constituţie a Ungariei va da naştere unei legi pentru acordarea dreptului la vot pentru maghiarii de peste hotare. „Nu ştim când va apărea această lege iniţiată de Fidesz. Astăzi (Fidesz, n.r.) a propus proiectul pentru noua Constituţie şi din această nouă Constituţie se va naşte o lege care va prevedea cum vor primi dreptul de vot maghiarii din afara graniţelor Ungariei”, a declarat vineri politicianul maghiar, citat de Agerpres. Ce mai prevede proiectul noii constituţii:
- protejarea limbii maghiare. O idee a preşedintelui ţării, Pál Schmitt. Măsura a mai fost aplicată în precedentul mandat al lui Orbán
- definirea căsătoriei ca o uniune între un bărbat şi o femeie, ceea ce înseamnă practic interzicerea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex
- stabilirea unui plafon pentru datoria publică a ţării (50% din PIB) care nu poate fi depăşit decât în circumstanţe excepţionale
- o propunere controversată care prevedea că părinţii pot exercita voturi suplimentare în numele copiilor nu a fost introdusă în proiect, dar există o clauză ce permite parlamentului să adopte o lege separată pe această temă, notează agenţia germană DPA.
Ce întreabă, printre altele, formularul adresat alegătorilor:
- Este necesar ca noua Constituţie să stabilească doar drepturile civile sau ar trebui să enunţe şi obligaţiile cetăţenilor?
- Este necesar ca noua Constituţie să acorde drept de vot părintelui unui minor, în numele copilului?
- Este necesar ca noua Constituţie să exprime coeziune naţională cu maghiarii din afara graniţelor ţării?
Textul a fost redactat de deputaţii József Szájer (Fidesz), Gergely Gulyás (Fidesz) şi László Salamon (KDNP), la procesul de redactare au mai participat deputaţii Jobbik, în timp ce socialiştii şi Verzii au boicotat procesul şi au condamnat adoptarea legii fundamentale fără referendum.
Dezbaterea parlamentară pe tema proiectului va începe în următoarele zile, iar Fidesz intenţionează să adopte noua Constituţie în luna aprilie.