Ungaria ar putea primi douăzeci și două de miliarde de euro, respectiv 9.000 de miliarde de forinţi din fonduri UE după ce Comisia Europeană a aprobat joi planurile ungare și a adoptat, de asemenea, acordul de parteneriat cu Ungaria. Guvernul ungar și-a atins astfel obiectivele în cadrul negocierilor cu UE.
Într-un mesaj video postat pe pagina de socializare, Tibor Navracsics, ministrul responsabil cu dezvoltarea regională, a anunțat că Executivul de la Bruxelles a aprobat Acordul de Parteneriat încheiat cu Ungaria, a informat televiziunea publică ungară M1.
Acordul a fost numit de Tibor Navracsics drept un rezultat uriaş şi a mulţumit nu numai celor care au susţinut Ungaria, dar şi celor care au criticat-o, deoarece - aşa cum a spus şi ministrul - "ne-au stimulat pentru a obţine performanţe mai bune", potrivit hirado.hu.
"Toate acestea vor crea posibilitatea pentru ca Ungaria să primească un avans în valoare de aproximativ 130 de miliarde de forinţi, astfel vom putea lansa achiziţiile publice şi demara acele investiţii pe care le vom putea susţine cu fonduri UE"a adăugat Navracsics.
Guvernul ungar a negociat luni de zile cu Bruxelles-ul pentru ca Uniunea Europenă să nu rețină fondurile cuvenite țării. Consultările s-au desfăşurat pe două direcţii: dat fiind faptul că în cazul Ungariei plata banilor era supusă unor condiţii speciale de către Comisia Europeană, a fost nevoie să se ajungă la o înţelegere cu Bruxelles-ul cu privire la spijinul în valoare de 2.300 de miliarde de forinţi pentru redresarea economică după perioada de pandemie cu coronavirus, precum şi despre suma rămasă de 9.000 miliarde de forinţi, alocată Ungariei din ciclul bugetar până în 2027.
Ajutor de la Uniunea Europeană pentru Ungaria
Referitor la acordul la care s-a ajuns cu Comisia Europeană, directorul politic în cadrul Cancelariei premierului ungar, Balázs Orbán, a declarat: "Noi ţinem cont de acest acord". Oficialul ungar a amintit că Ungaria s-a ținut de cuvânt în ceea ce privește acordurile și a îndeplinit toate criteriile, ceea ce este rezultatul a mai multor luni de muncă asiduă. "Poziția noastră este că Bruxellesul nu ar trebui să exercite presiuni, ci ar trebui să fie deschis la sugestiile altor state membre", a spus Balázs Orbán.
După Planul de redresare Comisia Europeană a adoptat şi Acordul de Parteneriat privind fondurile de coeziune, astfel, potrivit planurilor, Ungaria va semna încă în acest an un acord cu Comisia Europeană care va permite accesul la fondurile UE. Ca parte a acordului, pe lângă consolidarea transparenței și prevenirea corupției, vor fi finanțate investiții pentru dezvoltarea regională, protecția climei și tranziția digitală. (Rador)