Ungaria acuză ucrainizare la Mukachevo

Ungaria acuză ucrainizare la Mukachevo

Ungaria acuză ucrainizare la Mukachevo, după ce la festivitatea de deschidere a anului școlar simbolurile Ungariei au fost eliminate.

Comunitatea maghiară din Mukachevo se opune eforturilor de ucrainizare, după ce la conducerea școlii maghiare din oraș au fost numiți un director și un director adjunct ucraineni.

Ungaria acuză ucrainizare la Mukachevo

Primul lucru pe care l-a făcut noua conducere ucraineană a fost să înlăture steagul ungar arborat pe clădirea școlii și să interzică folosirea simbolurilor naționale ale Ungariei în instituție, scrie cotidianul maghiar Hirado.

Aceasta nu este prima măsură similară la Mukachevo, deoarece în urmă cu un an, Turul, pasărea simbol a maghiarilor, a fost dat jos din bastionul castelului, după care inscripțiile în limba maghiară au fost îndepărtate din această mică regiune.

Guvernul ungar așteaptă o explicație cu privire la modul în care toate acestea se pot întâmpla într-o țară care încearcă să adere la Uniunea Europeană și NATO.

Minoritatea maghiară din Mukachevo se plânge de comportamentul autorităților

Potrivit locuitorilor din Mukachevo, tot ceea ce a făcut în ultima perioadă conducerea locală împotriva maghiarilor orașului amintește de cele mai întunecate vremuri staliniste.

Conducerea locală procedează astfel în condițiile în care, prin invocarea autoguvernării, statul nu mișcă nici măcar un deget pentru a proteja o mână de comunități.

Ba mai mult, orașul condus de primarul Andriy Baloga și infamul clan Baloga instigă la conflicte etnice în timpul războiului - astfel a prezentat cele întâmplate la Mukachevo corespondentul local al televiziunii publice, K. Debreceni Mihály, care a adăugat:

„Totul a început cu dărâmarea unei statui a Păsării Turul, din vârful castelului Mukachevo, anul trecut în luna octombrie, apoi a continuat cu uzurparea și exproprierea obeliscului, iar ulterior au fost îndepărtate în mica regiune și inscripțiile în limba maghiară și steagul Ungariei, și în final a fost îndepărtat și respectatul director maghiar al școlii maghiare a orașului, István Schink, de la conducerea instituției”.

Scandal la școală

„Directorul școlii a fost îndepărtat de două ori, iar între timp instanța a decis reinstalarea sa în funcție. Iar, recent, în persoana Mariyei Pauk, la conducerea instituției a fost desemnat un director care nu știe o boabă de maghiară, și pentru a avea cu cine să stea de vorbă, a fost numit un director adjunct ucrainean.

Cu puțin timp înainte de începerea noului an școlar ambii directori au declarat: Scopul lor pe termen scurt este ucrainizarea școlii, predarea limbii maghiare ca limbă străină, începerea clasei a I-a ucrainene din septembrie și predarea unor discipline în limba ucraineană.

La protestul ferm al cadrelor didactice maghiare, cei doi directori au dat înapoi parțial, deoarece clasa I-a ucraineană nu a început încă, dar, potrivit profesorilor, scopul este clar, și anume desființarea învățământului în limba maghiară”.

Fără simboluri ale Ungariei la Mukachevo

Astfel, deschiderea noului an școlar la Şcoala Gimnazială „Rákóczi Ferenc” din Mukachevo s-a desfășurat diferit de vechile tradiții: dimineața, lângă steagul de stat ucrainean și steagul instituției de învățământ, în curtea instituției lipsea steagul Ungariei, nu s-a cântat imnul național al Ungariei, iar panglica națională a fost scoasă de pe clopoțel.

Cadrele didactice maghiare ale școlii, precum și foștii profesori și părinți s-au deplasat în liniște spre centrul curții școlii cu lumânări în culori naționale și și-au exprimat părerea despre situație într-un protest tăcut.

Zente Popovics, elev în clasa a XII-a, a recitat poezia intitulată „Biserica și școala” a poetului Sándor Reményik, iar o elevă a așezat o lumânare roșu-alb-verde pe masă, lângă crucea lui Isus, în fața conducătorilor ucraineni ai școlii.

Ce răspunde directoarea școlii

Presa a întrebat-o pe directoarea Mariya Pauk, de ce comunitatea maghiară nu și-a putut exercita drepturile la ceremonia deschiderii anului școlar, iar răspunsul a fost devastator:

„În momentul de față încă trăim în Ucraina. Simbolul statului, stema, steagul și imnul sunt ucrainene, așa că vor exista doar astfel de steaguri în toată Ucraina. Noi aplicăm doar legile, trăim în Ucraina și folosim simboluri ucrainene”, astfel și-a exprimat gândurile directoarea, gânduri care nu puteau fi numite europene și erau pătrunse de șovinism.

Această declarație din partea conducătorului unei instituții este jignitoare, fie și doar pentru că se știe că legile ucrainene și Constituția țării asigură pentru minoritățile naționale folosirea liberă a simbolurilor.

Reacția Ungariei

Referitor la această situație, secretatul de stat ungar pentru politica națională, János Árpád Potápi, a declarat:

„În urmă cu 32 de ani Ungaria a fost prima țară care a recunoscut independența Ucrainei.

Iar Ucraina i-ar obliga acum - prin legile ucrainene restrictive - pe maghiarii care trăiesc pe pământul lor natal de 1.100 de ani să se asimileze sau să plece.

Ne așteptăm la măsuri practice decisive din partea conducerii regiunii Transcarpatia, precum și din partea președintelui Zelenski”.

Mulți oameni din Transcarpatia sunt de acord cu poziția secretarului de stat.

(Traducere RADOR)