Potrivit unui jurnalist aflat la intersecţia graniţelor dintre Ungaria, Serbia şi România, topografi şi ingineri au planificat deja traseul gardului iar mai mulţi poliţişti şi militari s-au aflat, de asemenea, la faţă locului în cursul zilelor de marţi şi miercuri.
Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a anunţat marţi că guvernul de la Budapesta a decis să înceapă pregătirile în teren pentru extinderea la graniţa cu România a gardului pe care îl construieşte la frontieră cu Serbia, pentru a face faţă unei eventuale schimbări a rutei folosite de imigranţi. Szijjarto a precizat că măsură este necesară întrucât traficanţii de persoane care acţionează de-a lungul graniţei cu Serbia îşi modifică ruta către graniţa cu România şi este probabil că presiunea migraţionista să se mute în direcţia României.
"Gardul ar urma să înceapă de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/România şi să continue pe o distanţă rezonabilă dacă presiunea migraţiei se mută spre România", a explicat Szijjarto. Gardul construit de Ungaria de-a lungul graniţei sârbe se termină în zona localităţii ungare Kübekháza, situată la frontiera cu România şi cu Serbia.
Oficialul ungar a precizat că Budapesta a informat deja Ministerul român de Externe despre planul de extindere a gardului metalic pe o distanţă de câţiva kilometri, dincolo de Râul Mureş, de-a lungul frontierei cu România.
La rândul său, Ministerul român al Afacerilor Externe a apreciat că ridicarea unui gard între două state membre ale UE şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european, precizând că această poziţie a fost comunicată părţii ungare. Premierul român Victor Ponta a declarat că decizia Ungariei de a ridică un gard la graniţe nu rezolva nimic din problema refugiaţilor şi "scoate Ungaria din Europa".
Ungaria a închis complet marţi graniţa să de sud cu Serbia pentru a opri fluxul de imigranţi care veneau dinspre această ţară în drumul spre Europa occidentală şi a început punerea în aplicarea a unei noi serii de legi dure anti-imigraţie.
Sute de imigranţi rămân de partea sârbă a frontierei cu Ungaria, în dreptul punctului de trecere de la Roske. Guvernul de la Belgrad recunoaşte că nu-i poate ajută şi cere, în zadar, Ungariei să deschidă graniţa, cel puţin pentru femei şi copii. Însă nici măcar reprezentantul guvernului pentru imigranţi n-a fost lăsat să treacă dincolo de zidul metalic, pentru discuţii. Grupurile de migranţi continuă să sosească de-a lungul caii ferate, însă oamenii nu mai pot să treacă din cauza gardului. Potrivit guvernului maghiar, aproape 400 de imigranţi au fost arestaţi, după ce au încercat să treacă de barieră metalică. Aceştia riscă până la cinci ani de închisoare.