Ungaria a adoptat legea finanțării externe a ONG-urilor.
- Simona Stupar
- 14 iunie 2017, 00:00
Parlamentul ungar a aprobat, ieri, o lege care crește controlul guvernamental asupra ONG-urilor,fi ind criticată de UE și ONU și amânată de mai multe ori, în ultimele luni.
Actul normativ a fost adoptat cu 130 de voturi pentru, 44 de voturi contra şi 24 de abţineri. Parlamentarii partidului de guvernământ Fidesz, care are o majoritate confortabilă, a adoptat legea prin care se creează un registru special pentru organizațiile finanțate din afara țării. Legea afectează ONG-urile care primesc mai mult de 7,2 milioane de forinți (26.000 de dolari) pe an din exterior, cerându-le să se declare drept „organizaţii susţinute din străinătate”.
Interesul național
Noile reguli sunt necesare pentru că aceste ONG-uri „pot amenința interesele politice și economice ale țării și pot interveni în funcționarea instituțiilor sale”, conform textului legii scrise de Gergely Gulyas, vicepreședintele Fidesz. Orban a explicat că dorește să împiedice implicarea externă în problemele interne, atât din partea grupurilor, cât și a instituțiilor externe, și vrea să construiască în Ungaria un „stat iliberal”, pe modelul Rusiei, Chinei și Turciei. Parlamentul European a adoptat, luna trecută, o rezoluție îcare afirmă că Ungaria riscă să „încalce grav principiile statului de drept și cere aplicarea unor sancțiuni care merg până la suspendarea dreptului de vot în UE.
Fără referire la Soros
Zeci de mii de oameni au protestat la Budapesta, în aprilie, față de legea ONGurilor și față de adoptarea legii referitoare la Universitatea Central Europeană, finanțată de miliardarul american de origine maghiară George Soros. Legea nu menționează numele lui Soros, dar politicienii puterii au declarat, în ianuarie, că vor să „scape” de organizațiile asociate cu numele lui Soros, inclusiv de cele care promovează drepturile omului sau transparența guvernamentală. Potrivit presei interna ționale, Soros a cheltuit 1,6 miliarde de dolari pentru programe de dezvoltare a democrației în Estul Europei și fosta URSS, în ultimii 30 de ani. Și alte state au luat măsuri împotriva Fundației pentru o Societate Deschisă - în Rusia a fost interzisă în 2015, în Uzbekistan, în 2004, în Israel, în 2016, s-a adoptat legea privind dezvăluirea surselor de finanțare externe.