SpaceX, compania fondată și condusă de celebrul Elon Musk ( fondatorul PayPal) a transportat, joi, ultimul său prototip de vehicul spaţial Starship în poligonul de încercare din Texas. Potrivit acestuia, urmează noi teste. ”Rezervorul Starship SN4 pe rampa de testare”, a scris pe Twitter fondatorul şi CEO-ul SpaceX, Elon Musk, sub o fotografie a vehiculului. Acesta nu renunță la inițiativa sa inedită, de a duce oamenii în spațiu, într-un demers exclusiv privat.

Prototipul Starship arată ca un cilindru strălucitor din oţel inoxidabil. Acesta  este cel de-al patrulea vehicul de încercare pentru un concept al unei navete spaţiale de dimensiuni mari, reutilizabilă, ce va putea să ducă echipaje umane pe Lună, Marte şi chiar mai departe.

Starship SN4 (de la Serial No. 4) este piesa centrală a unui sistem de lansare despre care SpaceX speră că va fi folosit în viitorul apropiat pentru a transporta inclusiv colonişti umani pe Marte. Prototipul Starship SN4 urmează să fie supus unor teste de presiune criogenică similare celor derulate de SpaceX şi asupra primelor trei prototipuri dinaintea acestuia.

Amintim că în data de 2 aprilie, prototipul anterior, Starship SN3, s-a prăbuşit în timpul testului de presiune criogenică cu azot lichid. Testul ar fi trebuit să demonstreze că vehiculul spaţial poate rezista presiunilor înalte atunci când are rezervoarele încărcate cu combustibil criogenic, la fel cum se va întâmpla când va fi, în sfârșit, lansat în misiune.

Ulterior acelui moment, Elon Musk a anunţat că eşecul testului a fost legat de câteva valve care nu au fost perfect etanşe. Prototipul anterior acestuia, Starship SN2 a trecut cu succes un test similar de presiune la 8 martie. Cu 9 zile mai devreme însă, în data de 28 februarie, predecesorul său, Starship SN1, a fost distrus în cadrul unui test similar.

De asemenea, primul prototip la scară 1:1 al vehiculului spaţial Starship, denumit Mk1, a fost distrus în cadrul unui alt test de presiune în noiembrie 2019. După acel moment, SpaceX a modificat designul pentru Starship, reprezentând începutul actualei serii de vehicule de încercare (SN).

Elon Musk a declarat în repetate rânduri că SpaceX va continua să testeze noi variante ale vehiculului Starship în scopul de a pregăti o lansare de încercare până la altitudinea de 20 de kilometri. Lansarea ar trebui să aibă loc anul acesta.

Mai mult, de curând, SpaceX a dezvăluit un ”ghid al utilizatorului” pentru vehiculul Starship, în scopul de a-i populariza capacităţile de lansare ale unor încărcături foarte grele. Compania a semnat şi un contract cu un miliardarul japonez Yusaku Maezawa pentr o călătorie în jurul Lunii la bordul Starship, misiune ce urmează să aibă loc cel mai devreme în anul 2023.

Sursa: Agerpres.ro 

Sursa foto: Elon Musk / twitter.com