Locul potrivit pentru a ține ouăle în frigider este un subiect care poate genera confuzie pentru mulți dintre noi. Deși majoritatea oamenilor aleg să păstreze ouăle pe ușa frigiderului pentru a fi ușor accesibile, nu acesta este locul de păstrare al acestora. Iată din ce motiv nu trebuie ouăle ținute pe ușa frigiderului.
Unde trebuie ținute ouăle în frigider. Greșeala pe care o facem toți
Așezarea ouălor pe ușa frigiderului a devenit o obișnuință pentru foarte multe persoane. Un gest format deja ori din comoditate, se pare că acest loc nu este unul recomandat pentru aceste produse. Iată de ce.
Așezarea ouălor pe ușa frigiderului le expune la fluctuațiile de temperatură generate de deschiderea și închiderea repetată a ușii pe parcursul zilei. Aceasta poate duce la deteriorarea conținutului mai rapid. Deoarece zona din ușa frigiderului este cea mai caldă, nu este locul potrivit pentru depozitarea alimentelor.
Ouăle proaspete se păstrează corect în suportul de ouă din carton în care au fost cumpărate, pe unul dintre rafturile frigiderului. Ambalajul va proteja ouăle și va împiedica absorbtia mirosurilor altor alimente din frigider.
Cât rezistă ouăle în frigider
Ouăle sunt perisabile și trebuie consumate înainte de data de expirare pentru a preveni deteriorarea conținutului. Dacă sunt depozitate în mod adecvat, ouăle proaspete pot rezista între 3 și 5 săptămâni în frigider. Durata de păstrare a ouălor poate varia în funcție de modul în care au fost preparate și de starea lor inițială. În timp ce ouăle proaspete pot fi păstrate câteva săptămâni în mod adecvat în frigider, ouăle fierte în coajă au o durată de păstrare mai scurtă.
Ouăle fierte pot fi păstrate în frigider timp de câteva zile, în general până la o săptămână. Dacă sunt scoase din coajă și depozitate în frigider, durata de păstrare este mai mică, de obicei maxim 5 zile.
Cum verifici dacă produsul este proaspăt
Despre păstrarea ouălor în frigider se știe că prelungește perioada de consum, dar chiar și așa, este important să verifici întotdeauna prospetimea ouălor înainte de a le consuma. Iată câteva modalități simple prin care poți verifica dacă ouăle sunt proaspete și pot fi consumate.
Termenul de valabilitate
Cel mai simplu și important mod de a verifica prospețimea ouălor este să le examinezi atent înainte de a le cumpăra. Dacă nu ai făcut acest lucru în magazin, poți verifica din nou data de expirare înainte de a le consuma acasă. Data de expirare este tipic menționată pe ambalajul ouălor și reprezintă garanția furnizorului că acestea pot fi consumate în siguranță până la acea dată, atâta timp cât sunt depozitate corespunzător.
Testul cu apă
Pentru a efectua acest test, pune oul într-un pahar cu apă rece în care ai adăugat două linguri de sare. Dacă oul se scufundă și rămâne pe fundul paharului, este proaspăt. Dacă se ridică și stă înclinat într-un unghi, este vechi, dar încă comestibil. Dacă oul plutește complet la suprafața apei, nu mai este comestibil și trebuie aruncat.
Dacă te întrebi de ce se întâmplă acest lucru, trebuie să știi că ouăle plutesc la suprafața apei pentru că, în timp, umiditatea din interiorul lor se evapora prin coajă, iar aerul o înlocuiește. Astfel, cu cât oul are mai mult aer în interior, cu atât va pluti mai ușor.
Testul prin spargerea oului
Aceasta este una dintre cele mai simple modalități de a verifica prospețimea unui ou. În primul rând, trebuie să știi că un ou stricat va emana un miros neplăcut de sulf imediat ce este spart. Apoi, după ce spargi oul pentru a vedea starea gălbenușului și a albușului, trebuie să observi aspectul acestora. Dacă gălbenușul are o formă rotundă și clară, iar albușul este dens și înconjoară gălbenușul, atunci oul este proaspăt, potrivit libertatea.ro.
În situația în care gălbenușul este plat și albușul este subțiat, atunci oul este vechi și trebuie aruncat.
O altă alternativă este testul prin agitarea oului. Dacă nu se aude un zgomot de plescăitură de apă în interiorul acestuia, înseamnă că este proaspăt și poate fi consumat. Însă, dacă se aude acest zgomot, atunci oul nu este comestibil și va trebui să-l arunci. Explicația este că aerul a intrat în ou și a expandat bula de aer din interiorul acestuia.