Unde se opreste leul

Unde se opreste leul

Analistii cred ca rata de schimb leu/euro s-ar putea stabiliza pe termen mediu, la un nivel cuprins intre 3,45-3,65.

Rata de schimb leu/euro a depasit ieri si „la oficial” pragul de 3,6 lei. Spre sfarsitul sedintei de tranzactionare pe piata interbancara, cursul de schimb a scazut insa cu circa trei bani, pana la 3,6140 lei/euro, dupa ce in deschidere s-au platit 3,6450-3,6500 lei pentru un euro. Aprecierea rapida din finalul sedintei indica o posibila interventie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru a domoli deprecierea, prin intermediul mai multor banci autohtone.

BNR a anuntat ieri un curs de referinta oficial de 3,6221 lei/euro. Acesta reprezinta cel mai inalt nivel din ultimele 19 luni si o crestere de 16,4% fata de minimul acestui an.

Unde se va opri insa caderea leului este greu de spus. Analistul Laurian Lungu, de la Grupul de Economie Aplicata (GEA), crede ca rata de schimb leu/euro se va stabiliza pe termen mediu la un nivel cuprins intre 3,45-3,65 lei/euro. „Pe termen scurt, cursul poate creste si mai mult, insa nu va ramane acolo. Fluctuatiile ratei de schimb au loc, de regula, in jurul unei valori de echilibru a acesteia”, a adaugat el.

„Nivelul de echilibru al monedei nationale este pe la 3,4 lei/euro, daca sunt luate in calcul competitivitatea economica, balanta comerciala si productivitatea din Romania”, a declarat ieri si ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, citat de Mediafax.

El a spus ca, pe ansamblu, e „mai mult bine decat rau” ceea ce se intampla cu leul si ca moneda nationala se va stabiliza apoi. Ministrul a mai adaugat ca deprecierea este un efect conjunctural generat de faptul ca, din cauza crizelor financiare de pe pietele anglo-saxone, investitorii si fondurile speculative s-au retras de pe pietele emergente, facand ca euro sa se intareasca. A omis insa problemele din propria „parohie”: inflatia prea mare, deficitul bugetar in crestere, deficitul extern in crestere, precum si datoria externa pe termen scurt aflata intr-o crestere spectaculoasa.

FARA PREAVIZ BNR poate interveni oricand

Guvernatorul Mugur Isarescu a reafirmat, aseara, faptul  ca BNR poate interveni oricand pe piata valutara. „Ne pastram in continuare libertatea de a interveni fara aviz, fara comentariu ulterior si fara niciun fel de explicatie pe piata valutara. In felul acesta am procedat si in lunile de vara si vom proceda si in perioada urmatoare, pentru ca Banca Nationala a mentionat in nenumarate randuri ca acesta a fost angajamentul ei: managed floating (variatia controlata a cursului de schimb - n.r.)”, a declarat Isarescu.

Pe de alta parte, un rationament simplu ar arata ca o interventie a bancii centrale pe piata valutara ar ajuta fondurile speculative sa se „friga” mai putin daca s-ar fi retras in aceste zile din pietele autohtone. Cauza: in momentul in care au intrat pe piata, acestea au schimbat valuta in lei pentru a obtine randamentele platite la depozitele in lei.

Iesirea de pe piata autohtona la un curs mai ridicat decat cel la care au intrat echivaleaza cu pierderea unei parti din randament deoarece dau mai multi lei pentru a cumpara euro. Guvernatorul a transmis ieri si un mesaj pentru populatie: sa economiseasca sau sa se imprumute in moneda nationala. Argumentul oficialului BNR: volatilitatea mare a cursului de schimb.

Prime mai mari de Sarbatori

Cum afecteaza leul slab buzunarul romanilor? Laurian Lungu spune ca, pentru cei care se hotarasc sa cumpere bunuri din import, cheltuiala va fi mai mare. La fel si pentru cei care isi petrec vacantele in strainatate. Pentru cei cu rate la credite in euro, pierderea este evidenta.

Exista si posibilitatea ca importatorii sa preia o parte din efectul deprecierii leului si sa-si reduca marja de profit, mai spune Lungu. Bunurile si serviciile autohtone devin mai ieftine pentru straini. O crestere a vanzarilor companiilor autohtone ar duce la o crestere a veniturilor acestora, ceea ce poate insemna un bonus mai mare de Sarbatori pentru angajati sau chiar o crestere a salariilor. (Consuela Stegarescu)

Ne puteți urmări și pe Google News