Unde se ascunde Muammar Gaddafi de forţele insurgente?

Unde se ascunde Muammar Gaddafi de forţele insurgente?

Muammar Gaddafi era, ieri, de negăsit, la trei zile după ce forţele rebele au luat cu asalt capitala Tripoli, pe care acum o controlează aproape integral.

Unul dintre fii săi, Saif al-Islam, despre care se crezuse iniţial că a căzut în mâna insurgenţilor, a declarat ieri dimineaţă, în faţa unui grup de susţinători ai tatălui său, că liderul libian se află încă în Tripoli. Gaddafi nu a mai fost văzut în public din luna mai, iar ultima sa apariţie la televizor datează de la jumătatea lunii iunie. Legătura cu susţinătorii săi a ţinut-o în ultimele două luni prin intermediul mesajelor audio, ultimul fiind emis sâmbătă noapte, când primele contingente de rebeli intrau în Tripoli. Speculaţii în floare Luptele crâncene din jurul complexului securizat din capitală, unde dictatorul se refugiase după izbucnirea insurecţiei, sau soldat cu victoria rebelilor.

Judecând după înverşunarea cu care trupele sale loiale apără clădirile fortificate, s-ar crede că Gaddafi se află într-unul din buncărele complexului. Capturarea sa este, în acest caz, o chestiune de timp, în condiţiile în care rebelii au reuşit aseară să preia controlul sistemului fortificat. O altă teorie îl plasează pe Gaddafi în zona oraşului natal Sirt sau în deşertul Sabha de unde provin părinţii săi. Alte surse susţin că el s-ar afla undeva în apropierea graniţei cu Algeria. De asemenea, un alt zvon vorbeşte despre fuga dictatorului în afara ţării. Africa de Sud, care a mediat conflictul dintre Gaddafi şi forţele rebele, a negat luni că i-ar fi oferit azil liderului libian. "Nu avem informaţii cum că el ar fi părăsit ţara", a anunţat şi Pentagonul. Intervenţia militară în Libia s-a dovedit costisitoare pentru SUA, a dezvăluit presa americană. Costurile operaţiunilor militare şi ale asistenţei umanitare oferite populaţiei civile se ridicau, până la 31 iulie, la circa 896 de milioane de dolari, relatează postul ABC. Suma finală poate fi însă mult mai mare, în condiţiile în care numai în ultimele 12 zile, avioanele americane au efectuat 391 de zboruri. 896 de milioane de dolari a costat intervenţia militară americană în Libia până la data de 31 iulie Citiţi şi:

  • Începe războiul pentru petrol: Americanii dau lovitura
  • Libia speră la democraţie, dar se şi teme de un război civil
  • MAE: 50 de români sunt încă în Tripoli. Evacuarea acestora este, deocamdată, imposibilă

Ne puteți urmări și pe Google News