Unde fugim de pandemie? NASA a descoperit o planetă locuibilă! Similară cu Terra

Astronomii au descoperit o exoplanetă considerată potențial locuibilă, de mărimea Terrei, la o distanță de 300 de ani lumină de noi. O exoplanetă este o planetă care își are orbita în jurul unei alte stele decât Soarele.

Din cele 2681 reperate de telescopul spațial Kepler al NASA, în perioada 2009-2018, noua exoplanetă este cea mai asemănătoare, ca talie și potențial ca temperatură cu planeta noastră, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii au descoperit exoplaneta recent, în datele de arhivă colectate de Kepler.

Telescopul Kepler a fost retras în 2018 însă datele pe care le-a strâns pot conduce la noi descoperiri în anii ce vin.

La ora actuală, misiunea TESS a NASA este cea mai recentă „vânătoare. În prezent, misiunea TESS este „vânătorul” exoplanetelor.

Noua exoplanetă a fost denumită Kepler-1649c. Ea este de 1,06 ori mai mare ca Terra și primește aproximativ 75% din cantitatea de lumină pe care Pământul o primește de la Soare, scrie CNN.

Ceea ce sugerează că temperatura de la suprafața exoplanetei ar putea fi asemănătoare cu cea a Pământului.

Exoplaneta este situată în zona locuibilă a stelei sale, existând o distanță care permite prezența apei lichide la suprafață. Ceea ce sugerează că exoplaneta ar putea susține viață.

Însă Kepler-1649c se învârte în jurul unei stele din categoria „piticelor roșii”, mult mai mică și mai rece decât Soarele nostru.

În ultimii ani, mai multe exoplanete au fost descoperite în orbită în jurul acestor stele care sunt comune în galaxia noastră.

Planeta este mult mai aproape de steaua sa decât Pământul de Soare. comparat cu distanța dintre Pământ și Soare.

Aceasta înseamnă că ea completează o orbită în jurul stelei sale la fiecare 19,5 zile terestre.

Aceasta înseamnă și că planeta ar putea fi biciuită de erupții ale radiațiilor, amenințând orice potențială viață.

Aceasta completează o încercuire completă a stelei sale în doar 19,5 zile, așadar planeta ar putea fi amenințată de erupții care amenință orice potențială urmă de viață.

În afară de asta, cercetătorii nu știu prea multe despre planetă sau atmosfera sa, ceea ce ar putea modifica estimarea temperaturii.

Cercetătorii știu că o altă planetă de dimensiuni similare orbitează în jurul unei stele mai apropiate, similară cu Venus în sistemul nostru solar, potrivit NASA.

„Această lume intrigantă și îndepărtată ne oferă și mai multe speranțe că un al doilea Pământ se află printre stele, așteptând să fie găsit”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator asociat al Direcției Misiunilor Științifice de la NASA din Washington.

„Datele colectate de misiuni precum Kepler și satelitul nostru de TESS vor continua să producă descoperiri incredibile, deoarece comunitatea științifică își îmbunătățește capacitatea de a căuta planete promițătoare an de an”, a adăugat el.

 

Foto: nasa.gov