Unde ești tu, Salvini? Italia se scufundă sub imigranți

Mica insulă italiană Lampedusa, al cărei centru de primire a refugiaților este arhiplin în mijlocul pandemiei, a mai primit în noaptea de sâmbătă spre duminică aproape 370 de imigranți.

Aceștia călătoreau pe un vechi vas de pescuit cu care au traversat Mediterana.

Între timp, nava umanitară Sea-Watch-4, având la bord 350 de persoane, aștepta permisiunea de a intra într-un port de debarcare.

Vasul de pescuit, care avea la bord 367 de imigranți, printre care13 femei și 33 de minori, potrivit primarului Lampedusei, se afla în pericol de naufragiu din cauza vânturilor violente și a fost escortat de garda de coastă italiană și de poliție până în port, informează agenția italiană Ansa.

Imigranții, ale căror naționalități nu au fost comunicate, au fost debarcați în grupuri mici, în zorii zilei de duminică, și au fost supuși unor controale medicale înainte de a fi conduși la un centru administrat de o parohie.

În portul Lampedusa, ei au fost întâmpinați de o manifestație de protest organizată de formațiunea La Liga, condusă de Matteo Salvini, care militează pentru restrângerea imigrației ilegale.

Într-adevăr, de când Salvini și formațiunea sa nu se mai află la guvernare, Italia a redevenit principala platformă de debarcare a imigranților din Uniunea Europeană.

Centrul de primiri de urgență din Lampedusa este supra-aglomerat, cu 1160 de imigranți, adică de peste zece ori peste capacitatea sa maximă.

De vineri, înaintea valului de imigranți din noaptea de sâmbătă, treizeci de ambarcațiuni de mici dimensiuni, majoritatea venind dinspre coastele tunisiene, ajunseseră deja pe insulă, din ele debarcând aproximativ 500 de imigranți.

„Lampedusa nu mai reușește să facă față acestei situații. Fie guvernul ia niște decizii imediate sau toată insula intră în grevă. Nu mai reușim să gestionăm urgențele, iar situația este insuportabilă”, s-a plâns Toto Martello, primarul Lampedusei, citat de Ansa.

Președintele regiunii Sicilia, Nello Musumeci, a cerut duminică guvernului, pe contul său de Facebook, o ședință de urgență pentru această „criză umanitară și sanitară”.

„Lampedusa nu mai face față. Sicilia nu mai poate continua să plătească pentru indiferența Bruxelles-ului și tăcerea Romei”, a tunat Musumeci, ales în fruntea regiunii grație unei alianțe a forțelor de dreapta.

Cu o săptămână, el a emis un decret pentru a închide toate centrele de primire din Sicilia (printre care și pe cel din Lampedusa), denunțând condițiile de igienă groaznice, incompatibile cu epidemia de COVID-19, însă decretul i-a fost anulat de justiția italiană.

Gărzile de coastă italiene au adus de asemenea, sâmbătă, la Lampedusa, 49 de persoane considerate fragile, în special femei și copii, salvați în Mediterana de Louise Michel, navă închiriată de artistul Banksy.

Ceilalți 150 de pasageri care se mai aflau pe vas, au fost cu toții transferați sîmbătă seara pe Sea-Watch-4, unde se află acum 350 de pasageri.

Potrivit contului de Twitter al Sea-Watch-4, închiriat de un ONG german, migranții sunt îngrijiți de echipe medicale pentru „arsuri de carburant, deshidratare, hipotermie și răniri traumatice”.

„Cerem un loc sigur pentru toți supraviețuitorii”, a scris echipajul lui Louise Michel, anunțând sâmbătă seara transferul pasagerilor săi.

Vasul, botezat cu numele unei anarhiste franceze din secolul XIX, este decorat cu un graffiti al lui Banksy, reprezentând o fetiță cu vestă de salvare având în mână un colac de salvare în formă de inimă.

Căpitanul său, Pia Kemp, o militantă germană pentru drepturile omului, cunoscută pentru că a condus mai multe nave de salvare, face obiectul unui dosar al justiției italiene, fiind acuzată de „ajutor acordat imigrației ilegale”.

Militanții germani pescuiesc migranții în apele Mediteranei și îi duc în Italia. Convenabil.

Potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați, tentativele de plecare s-au înmulțit în Mediterana. Între începutul lui ianuarie și iulie, numărul încercărilor de plecare din Libia a crescut cu 91%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Însă, așa cum am văzut, și Tunisia este un important punct de plecare către coastele nordice ale Mediteranei.