Unde este cel mai bine să păstrăm salariul: pe card sau în portofel
- Dana Arambescu
- 12 septembrie 2023, 20:28
Economistul Adrian Mitroi a răspuns recent celor mai frecvente întrebări legate de economii și bani. El a explicat cum este recomandat să ne păstrăm salariul și de ce nu este bine să îl ținem cash, în portofel.
Economistul Adrian Mitroi a explicat faptul că există câteva reguli importante când vine vorba de încasarea și păstrarea salariului. Specialistul spune că cea mai importantă este așa zisa „Regula 0”. El menționează că această regulă prevede faptul că banii din salariu trebuie să rămână pe cardul de debit doar câteva ore.
Mai exact, Adrian Mitroi menționează faptul că seara, după încasarea salariului, banii nu mai trebuie să se afle pe cardul de debit. El menționează că în seara de după încasarea salariului, trebuie să discutăm cu membrii familiei referitor la cheltuielile din luna respectivă. Aici se iau în calcul și responsabilitățile financiare, precum facturi, chirie sau rata creditelor.
Cum se fac economii
Economistul explică faptul că odată ce au fost analizate cheltuielile necesare, restul banilor trebuie puși într-un depozit. Astfel, pentru orice altă necesitate, este esențial să utilizăm un card de credit.
Adrian Mitroi precizează că este mai avantajos să utilizăm un card de credit în detrimentul unuia de debit deoarece acest card prevede o perioadă de grație și oferă posibilitatea de plată în rate. Astfel, cheltuielile zilnice se vor lua în calcul la următorul salariu ca pe o rată.
De asemenea, este esențial ca în momentul în care încasăm următorul salariu, să achităm datoria de pe cardul de credit. În acest fel, putem pune bani de-o parte, dar și să evităm împrumuturile de la membri ai familiei sau prieteni.
Trebuie să avem în portofel maximum 200 de lei
Pe lângă faptul că economistul sfătuiește românii să depună banii rămași din salariu într-un cont de economii, acesta menționează și mai multe detalii referitoare la acestea.
Potrivit economistului Adrian Mitroi, cel mai eficient este să deschidem un cont de depozit la trei sau maximum la șase luni. El spune că cel la 12 luni este prea mult, și acea perioadă intră în competiție cu titlurile de stat.
„Nu ai ce să faci cu banul cash. Iar ultima regulă, cu ce îți mai rămâne, după ce faci cheltuielile lunare prin cardul de credit, duci în contul de economii. Îți ei mai întâi un depozit la 3 luni, luna următoare alt depozit la 3 luni și mai agăți un pic diferențialul de dobândă mai bun pe trei sau șase luni”, spune economistul.
În plus, el spune că în portofel trebuie să păstrăm o sumă de maximum 200 de lei. Banii cash pot fi utilizați pentru cumpărături mici, urgente, sau pentru instituții în cadrul cărora nu putem achita cu cardul. Economistul susține că utilizarea banilor cash nu este nici practică, nici eficientă, dar nici igienică, potrivit DC News.