ANALIZĂ . Fondurile europene, dar şi reducerea evaziunii fiscale şi a risipei banului public sunt soluţii pentru suplimentarea bugetului.
Intenţii bune pentru ca salariile bugetarilor să revină la nivelul de dinainte de tăierea din 2010 există, la fel cum există consens politic pentru această măsură. Ce nu există încă până în acest moment este sursa clară a celor aproximativ 2 miliarde de lei, bani necesari pentru recuperarea salarială. "Reîntregire, nu majorare"
În mai puţin de o săptămână de când preşedintele Traian Băsescu a cerut în Parlament guvernului să găsească soluţii pentru ca salariile angajaţilor la stat să fie reîntregite de la 1 iunie, decizia este ca şi luată.
Ieri, coaliţia de guvernare a decis să suţină măsura. "De principiu, toată Coaliţia şi în primul rând preşedintele ţării şi PDL susţin acest punct care se află în programul nostru de guvernare", a spus, ieri, Roberta Anastase, şefa Camerei Deputaţilor. Aceasta a precizat că nu este vorba de o majorare a salariilor, care nu ar putea fi realizată cu şase luni înainte de alegeri, ci de "reîntregirea lor".
Şeful statului a argumentat, într-un interviu acordat EVZ, că o majorare de salarii ar însemna, pe de o parte, reducerea deficitului bugetului de pensii, iar pe de altă parte, o stimulare a consumului intern.
Pentru a obţine aceste beneficii, este nevoie de bani în plus, astfel încât să nu încălcăm limita de deficit bugetar convenită cu FMI şi Comisia Europeană. În opinia preşedintelui UNPR, Marian Sârbu, soluţia constă în atragerea banilor europeni. Acesta a spus că România are ca obiectiv în acest an atragerea de fonduri europene de 6 miliarde de euro şi că majorarea salariilor bugetarilor trebuie însoţită de o absorbţie cât mai bună a acestora.
Iar fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu susţine că soluţiile sunt reducerea evaziunii fiscale şi "o analiză severă" a cheltuirii banului public cu bunurile şi serviciile. Cu ce poţi compensa scăderea exporturilor? Cu o uşoară stimulare a creşterii consumului intern.“ TRAIAN BĂSESCU, preşedintele României OPINIE ECONOMICĂ
Salariile pot creşte dacă şi economia urcă
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, ne-a declarat recent că Legea responsabilităţii fiscale nu face diferenţă între majorare de salarii şi revenire la un nivel anterior. Aşadar, în opinia sa, o eventuală decizie de creştere a veniturilor bugetarilor ar încălca legea. Cât despre argumentul creşterii salariilor pentru a stimula consumul, Ionuţ Dumitru a spus: "Nu poţi să pleci de la premisa că majorezi salariile ca să crească consumul. Creşterea salariilor trebuie să fie o rezultantă a unei economii care este mai productivă, nu e viceversa". Conform acestuia, trebuie să evităm să majorăm salariile, după care să nu le putem plăti. Citiţi şi:
- Fostul ministrul de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, spune de unde putem găsi bani pentru creșterea salariilor bugetarilor
- Marian Sârbu: UNPR susţine creşterea salariilor bugetarilor cu 15%
- Victor Ponta: Dacă majorăm acum salariile, în 2013 vom fi nevoiţi să le tăiem din nou