Unde a locuit Eminescu în București?

Unde a locuit Eminescu în București?

„Călător prin București: poetul nepereche” este titlul serii literare dedicate operei lui Mihai Eminescu, care se organizează la ICR Tel Aviv, Israel, la data de 14 ianuarie, sub egida Zilei Culturii Naționale.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, organizează joi, 14 ianuarie, la ora 17.00,  o seară literară specială dedicată  operei poetului național al României, Mihai Eminescu.

G. Mosari, președintele Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Română  va vorbi despre opera literară a scriitorilor israelieni de limbă română în 2016, apariții literare și perspective. Poate cea mai interesantă parte a serii este: „Călător prin București: poetul nepereche”, o prelegere despre opera și viața marelui poet, prin Bucureștiul lui Eminescu, susținută de dr. Irina Airinei Vasile, autor și critic literar, și însoțită de un suport audio-video.

Irina Airinei Vasile despre locurile prin care a trecut marele poet prin București: „Traseul trecerii lui Eminescu prin Bucureşti este unul plin de amintiri: din Dacia până spre Biserica Albă, pe Podul Mogoşoaiei, au existat şi mai există, încă, o serie de repere. Vom pleca de la casa lui Titu Maiorescu, din zona Palatului Regal, unde au fost şi sediile temporare ale ziarului TIMPUL şi vom ajunge la Pasajul Vilacrosse, la Capşa şi Manuc, trecând pe la cele două locuinţe ale lui Slavici, una pe locul Muzeului Colecţiilor de Artă, alta spre Biserica Albă, unde a locuit Eminescu, până la fosta mânăstire a Caimatei, o altă fugitivă aşezare a sa, de la strada  Puţul cu Plopi, de pe lângă Cişmigiu şi până la Buzeşti unde a mai locuit Eminescu şi unde primea vizitele Veronicăi Micle, toate aceste străzi poartă urmele paşilor lui. Eminescu. Veşnicul chiriaş grăbit  lua cu el cufărul cu manuscrise, cele câteva sute de cărţi, nu avea mari mobile pentru că cine închiria, închiria cel puţin cu pat şi cu un mobilier sumar şi îşi mai aducea şi faimoasa maşină de cafea, călimările, penele de rigoare, hainele...Îi vom căuta paşii pe  Calea Victoriei la nr. 32 în zona fostului Teatru Naţional, unde era administraţia ziarului Timpul. Vom căuta, pe strada Ştirbei Vodă nr. 2 locul unde fusese redacţia ziarului Timpul... apoi pe Lipscani...Din zona  Piaţei Amzei, unde locuiau Lascăr Catargiu, preşedintele Partidului Conservator, Titu Maiorescu pe strada Mercur, I.G. Duca, Brătienii..., vom merge spre redacţia ziarului TIMPUL din strada Ştirbei Vodă, unde, în drum, la un puţ cu apă rece, Eminescu se întâlnea cu Caragiale, la intrarea în Cişmigiu şi vom coborî la izvorul care astăzi îi poartă numele. Era amenajat un foişor şi o masă, sub un umbrar unde şi Caragiale îşi citea, de obicei, gazeta. Aproape zilnic se întâlneau aici, în apropiere fiind şi tipografia Socec. Vom merge pe drumul lui obişnuit, prin Cişmigiul verde care a inspirat motivele florale şi statuile de îngeraşi de pe coperta ediţiei princeps...”.