Undă verde de la UE pentru sancționarea lui Lukașenko

Cei douăzeci și șapte au ales inițial să-l cruțe pe președintele din Belarus pentru a nu compromite un posibil început de dialog între autorități și oponenți. Acum, au ]ntors foaia! Iat[ ce scrie Le Figaro.

Europenii sunt pe punctul de a arăta că pot reacționa ferm atunci când o țară terță merge prea departe? În orice caz, acesta este mesajul pe care miniștrii de Externe ai UE au dorit să-l transmită guvernului din Belarus, în urma unei reuniuni în care s-au întâlnit luni, 12 octombrie, pentru prima dată după câteva luni, la Luxemburg.

Patruzeci de oficiali ai regimului - inclusiv ministrul de Interne și adjunctul acestuia - au fost deja sancționați în urmă cu zece zile, în urma ultimului Consiliu European, din cauza implicării lor în represiunea și fraudarea alegerilor prezidențiale din 9 august. Pe măsură ce represiunea crește, miniștrii au ales să intensifice viteza. Potrivit acordului politic care a fost găsit la Luxemburg, lista celor sancționați va fi extinsă și la alţi oficiali, inclusiv Aleksandr Lukașenko, în persoană. El va fi persona non grata pe teritoriul UE, iar activele sale vor fi înghețate.

Cei douăzeci și șapte au ales inițial să-l cruțe pe președintele din Belarus pentru a nu compromite un posibil început de dialog între autorități și oponenți. Dar "autoritățile resping dialogul și misiunea OSCE", a explicat șeful diplomației europene, Josep Borrell, în timp ce a subliniat represiunile al căror teatru a fost Minskul la sfârșitul săptămânii trecute și în timpul cărora "guvernul a reacționat disproporționat". "Nimic nu s-a îmbunătățit în Belarus. Violența regimului Lukașenko și arestarea manifestanților pașnici continuă", şi-a exprimat regretul ministrul german al Afacerilor Externe, Heiko Maas.

Potrivit ONG-ului pentru drepturile omului Viasna, nu mai puțin de 600 de opozanți au fost arestați doar duminică, deşi, cu o zi înainte, Lukașenko, alesese în mod ciudat să meargă la o închisoare pentru a dialoga timp de patru ore cu "protestatarii", menţinând astfel o stare de ambiguitate.

De asemenea, UE a decis să reducă cooperarea bilaterală cu autoritățile din Belarus. "Europenii vor să se coordoneze atât pentru a arăta solidaritate cu polonezii, cât și cu lituanienii, care au fost obligați să-și reducă prezența diplomatică acolo, și să continue să sprijine societatea civilă prin menținerea unei prezențe diplomatice și consulare", declară o sursă europeană.

În această etapă, anunțul unor viitoare sancțiuni împotriva lui Lukașenko nu a calmat puterea belarusă, a cărei legitimitate nu este recunoscută de europeni. Dimpotrivă. La scurt timp după încheierea reuniunii de la Luxemburg, ministerul de Interne din Belarus și-a anunțat intenția de a recurge, "dacă va fi necesar", la folosirea gloanţelor adevărate. "Demonstrațiile, care s-au mutat în principal la Minsk, au devenit organizate și extrem de radicale", se precizează într- un comunicat.

Oricum ar sta lucrurile, europenii au dat dovadă de rapiditate de data aceasta. Același lucru se aplică noilor sancțiuni rusești, ca răspuns la otrăvirea adversarului Aleksei Navalnîi. După cum doreau Franța și Germania, Cei 27 au dat undă verde. Rămâne să finalizeze lista, așteptată în zilele următoare.

Articol de Anne Rovan

https://www.lefigaro.fr/international/bielorussie-feu-vert-des-vingt-sept-pour-sanctionner-loukachenko-20201012 

Traducerea:Rador