Unanimitate PSD-PNL-UDMR-USR: Constituția, la tomberon!

Unanimitate PSD-PNL-UDMR-USR: Constituția, la tomberon! Sursa: EVZ

Urmările dezastrului comis de Banda „Coldea-Kovesi” încă nu s-au șters, apar într-una decizii ale instanțelor de judecată care arată că Binomul SRI-DNA a călcat în totul în picioare, lege, democrație, vieți, destine, averi, în general, tot ceea ce stătea în calea Statului Paralel, sau a capriciilor bolnave ale celor doi. Epoca în care aceștia aveau drept de viață și de moarte asupra a tot ceea ce era românesc, în timp de erau decorați de state străine, părea încheiată. Nimic mai greșit! O arată forma finală a Legilor Justiției.

Parlamentarii din Comisia pentru Legile Justiției au eliminat prin vot prevederea care să sancționeze „nerespectarea în mod vădit și nejustificat a hotărârilor Curții de Justiție a Uniunii Europene, ale Curții Europene a Drepturilor Omului, a deciziilor Curții Constituționale și a deciziilor pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în soluționarea recursurilor în interesul legii ori în dezlegarea unor chestiuni de drept”. Astfel, respectarea de către un magistrat a deciziilor instituțiilor menționate devine facultativă.

Totodată, aceiași parlamentari au eliminat din categoria abaterilor disciplinare sancționabile în cazul magistraților și „manifestările care aduc atingere în mod grav și vădit onoarei sau probității profesionale ori prestigiului Justiției săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”. Victorie! Din momentul promulgării, vor putea ieși în fundul gol pe stradă.

Mi-am spus părerea pe acest subiect de mai multe ori. Nu voi relua. Voi menționa însă părerea unui jurist de marcă, avocatul Toni Neacșu, fost judecător și membru al CSM:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Comisia specială pentru legile justiției a măcelărit astăzi supremația Constituției dar și autoritatea ICCJ eliminând abaterea disciplinară pentru judecătorii care nu aplică deciziile obligatorii ale CCR și ale instanței supreme. Asigurările publice ale lui Marcel Ciolacu că PSD nu va permite așa ceva au reprezentat doar o înșelătorie. Însă la simulacrul scandalos au participat toți membrii comisiei, indiferent de partid. Amendamentul a trecut cu votul pentru al tuturor, existând doar 2 abțineri și 2 persoane care nu au votat. Nimeni nu a votat împotrivă! Nici măcar AUR. Președintele ÎCCJ, asociațiile profesionale din justiție și CSM, la unison, s-au opus abrogării acestei abateri disciplinare. Vocea rațiunii și profesionalismul nu au contat iar Curtea Constituționala trebuia neapărat să fie umilită.”

Într-o etapă anterioară a elaborării Legilor Justiției, prima intenție manevrată de Cătălin Predoiu,  ministru al Justiției, a fost aceea de a elimina pur și simplu vechea prevedere din Legea Magistraților care făcea vorbire de răspunderea magistraților pentru cazul de „nerespectare a deciziilor Curții Constituționale ori a deciziilor pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în soluționarea recursurilor în interesul legii”. Văzând că o parte din societatea civilă a sesizat pericolul aruncării Constituției la tomberon, prevederea a fost modificată prin lărgire, în sensul în care, răspunderea a fost extinsă la cazurile de „nerespectare în mod vădit și nejustificat a hotărârilor Curții de Justiție a Uniunii Europene, ale Curții Europene a Drepturilor Omului, a deciziilor Curții Constituționale și a deciziilor pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în soluționarea recursurilor în interesul legii ori în dezlegarea unor chestiuni de drept”, prin adăugarea CJUE și CEDO, ceea ce părea să fie cât de cât corect.

La zi, aproape de votul final, a fost eliminată total prevederea, adică s-a realizat dezideratul inițial, cel al USR-istului Stelian Ion, acela al scoaterii magistraților români de sub comandamentul respectării Constituției României cea care, spre disperarea demnitarilor români aflați nu serviciul țării, ci în cel ordonat de la Bruxelles, stabilește că „În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie.”

Așa o scrie în Constituție, dar reprezentanții tuturor partidelor trimise de români în Parlament sunt de o cu totul altă părere. Una care îi pune în postura de a-și trăda țara și jurământul depus. Cum, pe ce depus? Pe Constituție!