Una dintre cele mai vechi și mai persistente boli ale omenirii ar putea ajuta la regenerarea ficatului

Una dintre cele mai vechi și mai persistente boli ale omenirii ar putea ajuta la regenerarea ficatului

Lepra, o boală care deteriorează țesuturile organismului, ar putea, în mod interesant, să regenereze ficatul. Este exact ceea ce s-a întâmplat în cadrul unui experiment efectuat pe armadillo.

Mycobacterium leprae și Mycobacterium lepromatosis sunt cele două bacterii parazite care provoacă lepra, una dintre cele mai vechi și mai persistente boli ale omenirii. În timpul infecției, acești microbi provoacă leziuni la nivelul pielii, nervilor și altor țesuturi.

Lepra se răspândește prin contactul repetat cu secrețiile unei persoane infectate. Contrar credinței populare, 95 % dintre persoanele expuse la această bacterie nu se îmbolnăvesc, adică nu se răspândește cu ușurință și poate fi vindecată cu un cocktail de medicamente moderne.

Mycobacterium leprae este prezent în mod natural la armadillo și, studiind interacțiunea dintre microb și gazda sa, cercetătorii au realizat că parazitul are o capacitate neașteptată de a deturna și reprograma celulele - pentru totdeauna.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oamenii de știință au infectat 45 de armadillo (n.r. tatu) cu M. leprae și apoi au comparat ficatul infectat cu cel al unui grup de 12 animale neinfectate.

Animalele infectate au avut o creștere mai mare a ficatului

Cercetătorii au observat că animalele infectate au avut o creștere mai mare a ficatului. Organul funcționa normal și avea țesuturile hepatice la locul lor. Sistemele de sânge și de canale biliare erau, de asemenea, situate în mod normal, doar că erau mai mari. În plus, ficatul nu a prezentat semne de cicatrizare, fibroză, îmbătrânire sau tumori.

„Dacă putem identifica modul în care bacteriile cresc ficatul ca organ funcțional fără a provoca efecte adverse la animalele vii, am putea transfera aceste cunoștințe pentru a dezvolta intervenții terapeutice mai sigure pentru a întineri ficatul îmbătrânit și a regenera țesuturile deteriorate", explică Anura Rambukkana, biolog celular de la Universitatea din Edinburgh.

Se pare că, de-a lungul istoriei evoluției, bacteriile au învățat să se regenereze și să își mărească numărul de celule care li se potrivesc cel mai bine în corpul armadillo-ului în care trăiesc.

Detaliile sunt neclare, dar se pare că M. leprae reprogramează hepatocitele, celulele ficatului, în ceva similar cu celulele stem. Acest lucru face ca toate țesuturile hepatice suplimentare care cresc din ele să se dezvolte corect.

Ficatul uman poate să crească din nou, cel puțin în parte, fiind singurul organ intern capabil să facă acest lucru. Cu toate acestea, în timp, se pot acumula leziuni care, în cele din urmă, duc la boli hepatice cronice.

Înțelegerea modului în care paraziții leproși regenerează țesutul hepatic ne-ar putea ajuta să valorificăm această capacitate de a întineri ficatul și de a repara țesutul deteriorat în viitor, informează Sciencedaily.