Cavalerii de Malta, membri ai unui ordin catolic vechi de aproape 1.000 de ani - care a intrat anul trecut într-un conflict deschis cu papa Francisc - s-au reunit miercuri pentru a-şi alege un nou lider.
Acest ordin religios, a cărui denumire oficială este Ordinul Suveran Militar de Malta, a fost înfiinţat la Ierusalim în secolul al XI-lea, înainte de Cruciade, şi coordonează în prezent mai multe organizaţii medicale de caritate din lumea întreagă.
Cincizeci şi şapte de membri cu rang înalt din structura ordinului participă începând de miercuri la o sesiune de votare ce are loc într-o vilă construită pe colina Aventin din Roma, faimoasă pentru faptul că oferă vizitatorilor o vedere spectaculoasă asupra bazilicii Sfântul Petru.
Participanţii la această întrunire trebuie să îl aleagă pe Marele Maestru al ordinului, care, de obicei, primeşte un mandat pe viaţă, sau un Locotenent al Marelui Maestru, al cărui mandat este de doar un an.
Aceste poziţii sunt ocupate exclusiv de bărbaţi, însă pentru prima dată în istoria Ordinului Cavalerilor de Malta doi dintre cei 57 electori sunt femei. Aproximativ 25% din totalul celor 13.500 de membri ai ordinului sunt femei.
Procedura de votare ar putea să dureze până joi.
După încheierea alegerilor, viitorul lider al Ordinului Cavalerilor de Malta îşi va exprima loialitatea faţă de papă, în scris, apoi va fi învestit oficial în această funcţie.
Mare Maestru demis din cauza unor prezervative
Precedentul Mare Maestru al Cavalerilor de Malta, Matthew Festing, a fost demis de papa Francisc în ianuarie 2017, întrucât a refuzat să devină subiectul unei anchete papale, demarată după ce a demis un adjunct de rang înalt.
Matthew Festing a intrat în conflict cu adjunctul lui deoarece în timpul mandatului său una dintre organizaţiile de caritate ale ordinului a distribuit prezervative în Myanmar. Acea iniţiativă a fost considerată una controversată, în contextul în care Biserica Catolică se opune măsurilor artificiale de controlare a naşterilor.
După acea controversă, ordinul l-a ales în funcţia de Locotenent pe Giacomo dalla Torre del Tempio di Sanguinetto şi a demarat o reformă a constituţiei sale. Acea procedură de reformă este în plină desfăşurare.
A fost înfiinţat în urmă cu 1000 de ani
Ordinul Suveran Militar de Malta, a cărui denumire completă este Ordinul Suveran Militar şi Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rhodos şi de Malta a fost înfiinţat în jurul anului 1050, la Ierusalim, cu scopul de a administra un spital pentru pelerinii din Ţara Sfântă. În 1113, Papa Pascal al II-lea a recunoscut Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta ca ordin religios. Ulterior, Ordinul a devenit militar pentru a-i apăra pe bolnavi, pelerini şi teritoriile creştine din Ţara Sfântă.
Ordinul îşi desfăşoară activităţile caritabile pentru bolnavi, nevoiaşi şi refugiaţi de mai mult de nouă secole. S-a consacrat acestei obligaţii de-a lungul secolelor cu mijloace conforme spiritului timpului. Ca recunoaştere a realizărilor sale Ordinul se bucură de dreptul de suveranitate şi întreţine relaţii diplomatice cu peste 90 de ţări. Pentru a-şi putea aduce la îndeplinire îndatoririle instituţionale poate constitui organizaţii dependente. Asemenea organizaţii îşi desfăşoară activitatea zilnică pentru a sprijini Ordinul în misiunea ei în peste 120 ţări.
Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta şi-a început activitatea în România în 1932 şi şi-a reluat-o din decembrie 1989. În anul 1991 Serviciul de Ajutor Maltez în România a fost constituit şi înregistrat ca persoană juridică română, preluând dezideratul major al Ordinului, vechi de peste 900 ani, sintetizat în deviza: “păstrarea credinţei şi ajutorarea nevoiaşilor”